Представата на Зеленогорски за мажоритарния вот: Всеки малък олигарх с депутат, мутри с бодигардове в НС, народът - на улицата

Найден Зеленогорски

Въвеждането на чист мажоритартен вот в два тура при избора на депутати ще доведе до влизането на две или най-много три партии в парламента – ГЕРБ, БСП и ДПС, прогнозира съпредседателят на групата на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

Той посочи, че изборите за Велико народно събрание през 1990 г. са показали, че такава система облагодетелства най-големия. „Главното е как ще бъдат разделени районите (…) Знаеш, че партията Х е силна в определен град, ще им сложим 7-8 тежки села, в които има определен етнос…”, прогнозира още Зеленогорски.

„Всеки малък олигарх или малък феодал ще направи необходимото с едни финикийски знаци да си осигури присъствието. В парламента няма да можем да се разминем от мутри и от техните бодигардове”, смята реформаторът, незнайно защо говорейки в първо лице и без да уточни как кореспондира тази втора прогноза с първата.

„Аз се страхувам, че хората, когато видят, че не са представени в българския парламент, а те ще бъдат огромна част от българското общество, ще излязат на улицата”, пророкува още Зеленогорски.

Той изрази увереност, че при запазване на сегашната система РБ ще влезе в Народното събрание, като към момента именно това, според него, е най-стабилният политически проект вдясно.

От думите на Зеленогорски стана ясно, че вратата към други политически обекти, НПО и отделни граждани остава отворена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика