В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Представители на Комисията по култура и образование в ЕП посетиха Етнографския музей „Етър” в Габрово

Снимки: Етнографски музей на открито /ЕМО/ „Етър”

_mg_5073 Членове на Европейския парламент (ЕП), представители на Комисията по култура и образование, посетиха Етнографски музей на открито /ЕМО/ „Етър” в Габрово.

Ръководител на групата бе Богдан Здроевски. В състава на мисията бяха още Сабине Ферхайн, Богдан Вента, Светослав Малинов, Момчил Неков и Джули Уорд.
Директорът доц. д-р Светла Димитрова подчерта колко важно е за музейната общност в страната присъствието на политици и експерти от толкова важна институция, каквато е ЕП.
„Музеят се радва на изключително добра посещаемост. Ние не страдаме от липсата на пари, а се нуждаем от подпомагане на каузата ни, свързана с опазването на старите занаяти и намирането на хора, които искат да се занимават с тях”, каза доц. д-р Димитрова.
Директорът на ЕМО „Етър” заяви, че това е проблем в цяла Европа.
„Занаятите в момента са в криза и ако ние успеем да осигурим съвременно приложение на занаятчийската продукция, бихме направили важна крачка за тяхното съхраняване.”
Доц. Светла Димитрова информира евродепутатите от Комисията по култура и образование в ЕП за най-голямото годишно събитие в „Етър” – Международния панаир на традиционните занаяти. Светла Димитрова каза, че разчита на подкрепа за установяване на контакти с майстори или занаятчийски организации, които да вземат участие в следващи издания на събитието.
По време на разговора бе очертана необходимостта от разширяване на възможностите за обмен на опит между професионалисти от музейните общности в различни страни.
Членовете на европейския парламент, които посетиха ЕМО „Етър“, бяха поздравени от Нела Рачевиц, зам.-кмет на Община Габрово. Пред политическите фигури и експертите тя направи кратък обзор на ситуацията в българските музеи и необходимостта от тяхната модернизация. От страна на Община Габрово в срещата се включи и Даниела Василева, директор на дирекция „Образование и социални дейности”.
Богдан Здроевски и колегите му изразиха отличните си впечатления от музея на открито в Габрово и споделиха своя опит от работата на такива музеи в други страни.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.