Представители на румънската болница в Зимнич обмениха опит с колегите си от Свищов

Двадесет и двама румънски медици посетиха свищовската болница във връзка с реализирането на съвместен трансграничен проект „Вашето здраве има значение! – Модернизация на болниците в Зимнич и Свищов“.

Лекарите и медицинският персонал от северната ни съседка пристигнаха със зам.-кмета на Зимнич Воичиа Илие, а основният повод за посещението бе свързан с модернизацията на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“. Обмяната на опит между двете страни е етап от проекта, касаещ работата с новата апаратура в двете болнични заведения.

Тъй като свищовската болница вече разполага с нов реаномобил и скенер от най-ново поколение, това беше поводът представителите на двете страни по проекта да преминат към следващия етап от реализирането му, а именно обмен на практически опит. Лекарите и медицинският персонал от болницата в Зимнич бяха в Свищов три дни, през които се запознаха с процеса на работа на българските си колеги и с новата апаратура.

През първия ден румънските медици посетиха отделението по Образна диагностика, където се намира новият 16-срезов скенер и заедно с д-р Лалев и д-р Попова се увериха в предимствата на съвременния томограф. След това, делегацията посети отделението по Клинична лаборатория в свищовската болница, където началникът на отделението д-р Дамянова въведе гостите в работата на своите колеги. До края на своето тридневно посещение представителите на румънската болница посетиха всички работещи отделения, обмениха опит и споделиха добри практики с българските лекари.

Като част от програмата на трансграничния проект, предстои свищовските медици да върнат визитата и да се запознаят с подобренията в румънската болница. С реализирането на модернизацията, здравните заведения от двете страни на река Дунав ще подобрят своя облик със съвременна технологична апаратура, която ще задоволи до висока степен изискванията пациентите. Новите придобивки ще допринесат за повишаване конкурентоспособността и ще създадат добавена стойност в здравните заведения на двата града. Проектът е на обща стойност: 1 494 719.43 евро, като по-голямата част от средствата, в размер на 763 231.29 евро, ще бъдат усвоени от община Свищов. Крайният срок за неговото изпълнение е 11 април 2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България