БЛС се оттегли от здравната карта

Всеки трети живее в дом без канализация Безплатна вода за бедните предвижда нов Закон за ВиК

Няма да се намери решение за името на Македония, заяви гръцкият министър на отбраната

Крадла обра храма към приюта на отец Иван Ако не се разкае, ще я постигне Божието възмездие

Рамуш Харадинай поиска от Ватикана да признае Косово като независима държава

МОН и БАН в спор за задача от матурата по БЕЛ за 12 клас

Борислав Сарафов: Открихме няколко хиляди лева и незаконен пистолет в касата на шефа на КАТ-Благоевград

Задържаният за блудство в столичното 17-о училище заплашил жертвите си да мълчат

Групите FACES и SOUNDFULL също потвърдиха участие в бургаския Джулай

Китайци правят завод за камиони у нас

Предупреждение за “зомби инвазия” стресна американско градче

Промени в организацията на движението в София за провеждане на тържествено шествие на 24 май

Съдът върна Габриела Медарова в ареста "Искам при родителите ми, да се лекувам и да уча", примоли се 21-годишната танцьорка

Красимир Каракачанов: Интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС и НАТО ще осигури траен мир, стабилност и просперитет за всички държави от региона

Вижте какво ще решава Министерски съвет на 23 май 2018 г.

Представиха антология „Поети – 2016” Почетен знак на „Шалом” за СБП

Боян Ангелов по време на представянето в галерия-книжарница „София-прес”.

 

Периодично Съюзът на българските писатели издава антологии на родната поезия – тематични, времеви или по повод значими юбилеи. Няколко години подред излизаха сборници, обхващащи творби на членове на Съюза от предходната година. През есента на 2017 г. излезе антологията „Поети – 2016”, която беше представена на 26 януари 2018 г. в галерия-книжарница „София-прес”. Събитието се водеше от председателя на СБП Боян Ангелов, който благодари на съставителите – поетите Георги Ангелов и Ели Видева, тъй като те са положили многомесечен труд, за да съберат зрънцата поезия от толкова разнородни по стил и възраст поети – живи класици като Любомир Левчев и Петър Караангов, хитови автори като Георги Константинов, Калин Донков, Маргарита Петкова, Миряна Башева, Атанас Капралов, Ивайло Диманов, до най-младите поети – 30-годишните Елена Денева и Елица Мавродинова. „В това тревожно време ние трудно събираме средства за отпечатването на подобни книги. Това е най-пълната антология от последните години – стойностни творби на повече от 200 автори. Опитали сме се да представим обективно лицето на българската поезия” – подчерта в експозето си Боян Ангелов.

Същия ден в Министерството на външните работи, на възпоменателно тържество по повод 75-годишнината от холокоста, СБП получи Почетен знак от Организацията на българските евреи „Шалом” и Сертификат за участие в спасяването на българските евреи. Дойенът на СБП Виктор Барух, който скоро ще навърши 97 години, прочете част от писмото, подписано от 28 писатели до тогавашния министър-председател проф. Богдан Филов в защита на българските евреи. „Тези 28 писатели са имали доблестта и куража да подпишат това писмо; сред тях са били Стилиян Чилингиров, Елин Пелин, Михаил Арнаудов, Тодор Влайков, Младен Исаев. Мисля, че това признание на обществеността към историята и заслугите на СБП е една висока оценка и ние имаме основание да се гордеем с нашата 105-годишнина” – каза Боян Ангелов.

В литературното четене по повод представянето на антологията се включиха над 20 поети, чиито творби можете да прочетете в новия сборник.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.