Представиха антология „Поети – 2016”

Боян Ангелов по време на представянето в галерия-книжарница „София-прес”.

Почетен знак на „Шалом” за СБП

 

Периодично Съюзът на българските писатели издава антологии на родната поезия – тематични, времеви или по повод значими юбилеи. Няколко години подред излизаха сборници, обхващащи творби на членове на Съюза от предходната година. През есента на 2017 г. излезе антологията „Поети – 2016”, която беше представена на 26 януари 2018 г. в галерия-книжарница „София-прес”. Събитието се водеше от председателя на СБП Боян Ангелов, който благодари на съставителите – поетите Георги Ангелов и Ели Видева, тъй като те са положили многомесечен труд, за да съберат зрънцата поезия от толкова разнородни по стил и възраст поети – живи класици като Любомир Левчев и Петър Караангов, хитови автори като Георги Константинов, Калин Донков, Маргарита Петкова, Миряна Башева, Атанас Капралов, Ивайло Диманов, до най-младите поети – 30-годишните Елена Денева и Елица Мавродинова. „В това тревожно време ние трудно събираме средства за отпечатването на подобни книги. Това е най-пълната антология от последните години – стойностни творби на повече от 200 автори. Опитали сме се да представим обективно лицето на българската поезия” – подчерта в експозето си Боян Ангелов.

Същия ден в Министерството на външните работи, на възпоменателно тържество по повод 75-годишнината от холокоста, СБП получи Почетен знак от Организацията на българските евреи „Шалом” и Сертификат за участие в спасяването на българските евреи. Дойенът на СБП Виктор Барух, който скоро ще навърши 97 години, прочете част от писмото, подписано от 28 писатели до тогавашния министър-председател проф. Богдан Филов в защита на българските евреи. „Тези 28 писатели са имали доблестта и куража да подпишат това писмо; сред тях са били Стилиян Чилингиров, Елин Пелин, Михаил Арнаудов, Тодор Влайков, Младен Исаев. Мисля, че това признание на обществеността към историята и заслугите на СБП е една висока оценка и ние имаме основание да се гордеем с нашата 105-годишнина” – каза Боян Ангелов.

В литературното четене по повод представянето на антологията се включиха над 20 поети, чиито творби можете да прочетете в новия сборник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура