Представиха идейния проект за "Арена Шумен"

Тримерна визуализация на спортната зала в Шумен

Идейният проект за многофункционална спортна зала "Арена Шумен", изготвен от столично архитектурно студио, беше представен официално в понеделник пред ръководството на общината, проектанти, архитекти и медии. Според кмета на Шумен Любомир Христов до края на идната година придобивката за града може да бъде факт.

Известно е, че залата ще се строи на терена на бившето поделение Пети полк, чийто сгради вече са съборени. Има строително разрешително, отпуснати са и парите за строежа от Министерски съвет, припомни зам.-кметът по строителство инж. Боян Тодоров. Обявена е и обществена поръчка за инженеринг, т.е. за проектиране и строителство на стойност 8 млн.лв. без ДДС.

При представянето стана ясно, че залата ще бъде с разгърната застроена площ 5600 кв.м. Постоянните седящи места са 1500, но с подвижни сгъваеми трибуни и преместваеми седалки капацитетът ще достига 2300 места. Залата с атрактивна архитектура ще бъде със стоманенобетонна конструкция. Ще бъде удобна за спортни, културни и изложбени събития. Тя ще може да домакинства почти всички видове спортни състезания, без спортна гимнастика. Игрището ще бъде с паркетна настилка, но ще може да се покрива и с друга, според нуждите.

Залата ще има и полуподземен етаж, на който ще се разположени фитнес, кафене, офиси за персонала, складови помещения.

При изготвяне на проекта архитектите са се съобразили с изискванията на ръководството на общината. Възможно е при изготвяне на работния проект да настъпят промени, но те няма да променят облика на сградата. Основният подход към залата ще бъде от ул."Марица". Според архитектите на това място на входа на Шумен тя ще промени облика на града.

Първият етап от изграждането включва спортна залата и наземен паркинг с 450 паркоместа.

В района са предвидени открити площадки, басейн, хотел, както и жилищни сгради, но за тях ще се търсят инвеститори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България