Представиха исторически маршрут на културното наследство в столицата (СНИМКИ)

Снимки: Денислав Стойчев

Има с какво да се гордеем в София, заяви кметът Фандъкова

Като част от празничните събития за честване на 140-годишнината от обявяването на София за столица на България, дирекция „Култура" и екипът на уеб сайт за исторически маршрути организират обиколка на част от културното наследство на София. Маршрутът се казва „Зад фасадите на софийските домове" и днес кметът на София Йорданка Фандъкова първа мина по него.

Тази обиколка е създадена специално за отбелязването на 140-годишнината от обявяването на София за столица. Тя започва от паметника Левски, преминава през хрампаметника "Св. Александър Невски", къщата на Буров и минава през къщата на Киро Стефанов - известен индустриалец от Сливен, който е живял тук с двамата си братя. Един от тях - Стефан е бил и финансов министър на България през 30-те години и е издигнал страната ни в икономически подем. От другата страна на къщата е една от първите кооперации в София.

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова мина по тази обиколка. Всички, които искат да го направят, могат да се включат на 2,4 и 5 април с предварително записване.

"Тази година честваме 140-ата годишнина от обявяването на София за столица и бихме искали да използваме този повод да привлечем всички софиянци или повечето софиянци към историята на града, към участието в развитието на града, защото има с какво да се гордеем", каза Фандъкова.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България