Представиха книга с театрална игра пред ученици

Ученици от основното училище “Христо Ботев” в село Ивански се включиха в театрална игра, с която бе представена книгата на детската писателка Виолета Кънчева и художничката Мария Здравкова „Алманах за малки и големи“. Проявата е посветена на седмицата на детската книга и изкуствата за деца. Тя е организирана от Община Шумен по проекта „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” по Програма ЗОВ, която подпомага социалното включване на роми и други уязвими групи в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Събитието в четвъртък се проведе на открито, в двора на училището. Под формата на игра с приказки и гатанки двете авторки разгърнаха любопитни страници от книгата, които провокираха интереса на децата и предизвикаха множество въпроси. Какво е алманах, защо дните на седмицата са 7, кога искаме и даваме прошка, кои са народните будители и защо ги наричаме така?

Мария Здравкова и Виолета Кънчева обясниха, че книгата е по-различна от другите, направена е ръкописно, а за да се стигне до края, текстовете и илюстрациите в нея трябва да се разгадаят. Направени са със закачка и намигване, за удоволствие и забавление на малки и големи, затова трябва да се прочетат заедно с възрастните и така децата по-лесно ще намерят отговорите на тези въпроси.

Двете авторки подариха на всеки ученик по една книжка, а Виолета Кънчева ги посъветваха да я отворят още тази вечер с мама и татко.

Голям интерес сред децата предизвикаха и рисунките на художничката Мария Здравкова. Габриела Ицкова от трети клас сподели, че много обича да рисува. Мечтата й е да продължи образованието си с изобразително изкуство и да стане истински художник.

„Нейните работи са най-добрите творби в конкурса за рисунка, който направихме в началото на годината“, сподели класната й ръководителка Петинка Стаменова. По време на събитието бяха връчени награди на авторите на най-добрите творби от конкурса. 28 деца получиха пособия за рисуване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България