Сотир Цацаров: Нямам основания да не подкрепя Иван Гешев

От 1 юли догодина минималната пенсия ще бъде 250 лева

Въведоха воден режим в две села във Варненско

Община Шумен събра 84% от налозите

Италианската полиция откри един тон кокаин в контейнер с банани

Съсипаха я тая държава – любимо клише на българина

Отпаднаха близо 40 % от кандидатите за матроси

Откриха Седмия международен форум „Балканите – език, история, култура“ във ВТУ В двудневната среща ще вземат участие около 60 учени

Бъдещето на еврото представи в Стопанска академия инвестиционният банкер Гордан Кер

Двама мъже опитаха да оберат хасковлия, след като го заплашиха с нож

Шампионите от „Санк Петербург“ играят „Лебедово езеро“ два пъти

Изследват кръвната захар на 1147 ученици в Търново по проект на Ротари Клубът тази вечер прави благотворителна акция за реализирането на „Плод за капка кръв”

Обемът на язовир „Асеновец“ спадна на 10 млн. при капацитет от 28 млн. кубика ВиК взема вода и от Тунджа, няма да има режим в Сливен

Ремонтите по АМ „Струма“ приключват предсрочно

Проверяват бюлетините за съветници от 97 секции в Шумен

Представиха Насими – гения на азербайджанската поезия

На изискано тържество в Големия салон на БАН беше представена книгата „Мой храм свещен” на Имададдин Насими (Избрани стихотворения, изд. „Български писател”, 2019). Премиерата събра на 14 октомври повече от 150 гости, сред които бяха дипломати, академици, член-кореспонденти, професори по източни езици, писатели и преводачи. Събитието беше организирано от БАН, Посолството на Република Азербайджан, Националната академия на науките на Азербайджан, Съюза на българските писатели и Центъра за азербайджански език и култура към СУ. Събитието се водеше от София Шигаева-Митреска – директор на Центъра за азербайджански език и култура.

„За БАН това е едно изключително събитие! Нашите взаимоотношения с посолството и с Азербайджанската академия на науките са чести и ние реализираме множество съвместни прояви в областта на науките и изкуствата” – каза акад. Юлиан Ревалски – председател на БАН.

Кой е Имададдин Насими? Родоначалник на средновековната азербайджанска литература, един от най-ярките поети на Изтока, бунтар, философ и естет, той оставя след себе си голяма литературна школа. Роден през 1369 г. в град Шамахъ, той си спечелва славата на поет и мислител още в млада възраст. Пътува в Иран, Турция, Ирак и Сирия като ученик и последовател на Фазлуллах, разпространявайки идеите на хуруфизма чрез поезията си. Умира трагично, обезглавен през 1417 г.

На тържеството беше акцентирано на биографията и приноса на този пионер в литературата на Изтока. „Създадените от Имададдин Насими несравними образци на азербайджанската средновековна лирика звучат като химн за могъществото на човека. Неговата лирика изразява мощни призиви към човешко съвършенство. В стихотворенията му е възпят съвършения човек не само като създание на реалния свят, но и като висше същество на вселената” – така е определен Насими в предговора на книгата от акад. Иса Хабиббайли – вицепрезидент на Азербайджанската академия на науките, народен представител, който говори подробно за своя велик предшественик.

В словото си д-р Наргиз Гурбанова – посланик на Азербайджан в България, каза: „Днешното събитие е символично! Поздравявам ви със 150-годишнината от създаването на БАН! Поезията на Насими съчетава няколко основни ядра: те са човекът, вселената, любовта и Бог. За времето си той притежава енциклопедични познания, прониква в мистерията на съществуването. Годишнините от рождението и смъртта на Насими са включени в календара на ЮНЕСКО”.

В изказването си Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, направи една историческа разходка в края на 14 и началото на 15 век: паралелите бяха интересни, визирайки залеза на Второто българско царство, когато държавата ни е смазана, но не и българският дух.

Книгата излиза в превод на Боян Ангелов, Иван Есенски и Надя Попова, а проектът се осъществява съобразно указа на президента на Република Азербайджан Илхам Алиев за тържествено отбелязване 650-годишнината от рождението на Насими.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.