Представиха образователното портфолио на Стопанската академия в Кипър

Работна визита в Република Кипър осъществиха доц. д-р Николай Нинов – заместник-ректор „Студентска политика и институционални комуникации“ на Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов и гл. ас. д-р Юлиян Господинов – координатор „Образователен маркетинг“ в Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. Посещението бе по покана на бивши възпитаници на свищовското висше училище. Натоварената и изключително динамична тридневна програма от визитата с предвидените в нея работни срещи и презентации бяха реализирани с помощта на Снежана Георгиева – директор на Българско неделно училище „В. Левски“ – Дали, Кипър и на Маргарита Димова – управител на хотел „Асти” – Никозия.

Поредицата от срещи започна в неформална среда, в заведение от веригата „Coffee Island“, чийто управител Павлос Генас – кипърски гражданин, завършил висше образование в РБългария и братовчед на небезизвестния у нас Хараламбос „Памбос“ Агапиу – танцьор и международен съдия по спортни танци, любезно предостави всички удобства. Гостите от свищовската Алма матер имаха възможност да представят на заинтересовани български и кипърски граждани възможностите за обучение в Стопанска академия. Присъстващите български граждани с различен социален статус, образователен ценз, професии и бизнес начинания, от различни български градове, задаваха въпроси от всякакво естество, свързани с придобиването на висше образование в свищовското висше училище.

Следващата среща бе с представители на българската диаспора в гр. Пафос, която се осъществи на територията на „Българското училище в Пафос” и на Съюза на българите в Кипър. Любезни домакини на срещата бяха Ивайло Колев (бивш възпитаник на СА „Д. А. Ценов“ – Свищов, дипломирал се в специалност „Счетоводство и контрол“), който в ролята си председател на съюза – клон Пафос, заедно с Дани Събева – директор на училището и Йови Вълчева – директор на българското училище „Азбукарче” (Полис Хрисохус), представиха свищовските гости на присъстващите – ученици, родители и общественици. Срещата премина при засилен интерес към СА „Д. А. Ценов“ – Свищов и всичко свързано с нея, а настроението беше повече от приповдигнато. Към гостите бяха зададени много въпроси, бяха разменени рекламно-информационни комплекти и очертани бъдещите насоки за съвместна дейност. В рамките на същия ден се проведе работна среща с Димитър Лечев и Ангел Михайлов, съответно председател и зам.-председател на Съюз на българите „Възраждане“ в гр. Лимасол. На срещата, освен рекламно-информационни материали, предназначени за нашите сънародници, бяха очертани и възможните насоки за по-тясно сътрудничество между Академията в Свищов и членовете на организацията.

През последния ден от работната визита срещите продължиха в гр. Никозия с Любомир Вачев (мениджър на LKV BULGARIAN CHEESE LTD, предприемач и собственик на верига магазини в Кипър) и в гр. Паралимни в българското училище „Народни будители”. В училището представителите на Академията проведоха среща с директора Нели Делчева, в компанията на директора на българско училище „Петър Берон“ в гр. Ларнака – Радослав Георгиев (който е и главен хореограф на танцов ансамбъл „Българи“ в Кипър), Елеонора Ангелова – президент на Асоциацията на българските учители в Кипър и начален учител в Ларнака, и други техни колеги. Освен обичайната презентация, размяна на подаръци и рекламно-информационни материали, на срещата бяха дискутирани редица въпроси от техническо естество, касаещи възможностите за обучение на български и кипърски граждани в СА „Д. А. Ценов“ – Свищов. На тази среща присъства и Живка Милова – главен редактор на списание „БГ Фактор“ и учител в българско училище, благодарение на която в последния брой на списанието бе публикуван обширен материал за Стопанска академия и за предстоящата визита на нейни представители в Кипър.

Общото впечатление от проведените срещи, включени в работната програма от визитата на представителите на СА „Д. А. Ценов“ - Свищов в Кипър е, че независимо от разстоянието, всички българи милеят за родното образование и проявяват жив интерес и внимание към него. Съхраняването на българските език и традиции се е превърнало в изконна цел и задача на всички българи на острова на Афродита – намерение, в което Стопанска академия даде дума, че ще окаже нужната подкрепа и съдействие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони