Представиха работата на съвета за превенция и противодействие на корупцията в област Велико Търново на форум в София

Областният управител на Велико Търново проф. д-р Любомира Попова взе участие в представянето на резултатите от Третия годишен Индекс на Местната система за почтеност – 2017 и отбелязването на Международния ден за борба с корупцията, което се проведе в София.

"Като добра практика на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията в област Велико Търново бихме могли да отчетем организирането и провеждането на изнесени приемни на членовете на Съвета в общинските центрове, както и огласяването на всички взети решения от заседания и решения по антикорупционни политики на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията в област Велико Търново чрез интернет страницата на Областен управител. За постигане на целите на Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България (2015-2020) Съветът ще продължи своята работа за гарантиране на прозрачност и публичност на административно-управленските процеси и за упражняване на граждански контрол върху дейността на държавната и местна власт.

Акцент ще бъде поставен и върху провеждането на антикорупционни обучения в училищата на територията на областта за изграждане на антикорупционна нагласа в подрастващите", каза проф. Попова.

По време на дискусията в София стана ясно, че в челото на класацията за трета поредна година е Бургас с индекс от 3.74 точки, което е подобрение в сравнение с 2016 г. В групата на общините, подобряващи своя индекс са и класираните на второ и трето място, съответно Столична община с индекс 3.69 и Стара Загора с индекс 3.68. Общините, регистрирали значително повишение на индекса спрямо 2016 г. са Пловдив, заемащ четвърто място в класацията с 3.57 точки, Габрово и Шумен с 3.44 точки, Благоевград и Велико Търново, съответно с 3.41 и 3.40 точки.

Индексът на Местната система за почтеност е тригодишна инициатива на Асоциация „Прозрачност без граници”, която се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Индексът е основа за обмен на добри практики и развитие на капацитет у всички участници в политическия процес, гражданското общество и бизнеса на местно ниво в българските градове и региони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони