Русия затваря границите си

Проф. Мутафчийски: Коронавирусът изчезва от организама за 28 дни Първите 1000 тествани за статистическия модел ще бъдат полицаи, каза шефът на националния щаб

Проф. Кантарджиев: Очакваме пика около Великден, но зависи как се спазват мерките

Жертвите на коронавируса в Италия надхвърлиха 10 000

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети

Борис Джонсън с писмо до всяко британско домакинство

Китай съобщи за 45 нови случая на заразата и 5-ма починали

Бебе почина от коронавирус в САЩ, 123 750 са заразените в страната

Седем нови случая на COVID-19 у нас, общо стават 338

Ето какво ще е времето днес

Каква смърт очаква зодиите

На 29 март 2020 да почерпят

Стрелците ги очаква успех, а Раците споделена любов – Дневният хороскоп на Алена

Ще оцелеят само тези, които се адаптират към новостите

60-годишен монах от Света гора е заразен с коронавирус Пътувал наскоро до Великобритания

Представят две изложби с плакати във Велико Търново Едната експозиция включва театрални плакати, а втората е посветена на силата на социалния плакат

По повод световния ден на театъра – 27 март, във фоайето на ДМТ “Константин Кисимов“ във Велико Търново ще се открие изложба сценични плакати на студенти от специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации“ към Факултет по Изобразително изкуство на ВТУ. Представени са 25 творби посветени на изкуството на театъра, операта и балета. Този род изложби са голяма рядкост поради поръчковия характер на това изкуство. Произведенията са създадени за да отразят конкретна постановка или културно събитие и след това обичайно потъват в забрава. Изложбата има за цел да представи пред търновската публика многообразието и силата на въздействие на плаката, като жанр в изкуството. Въпреки че е инспириран от конкретно сценично произведение на него трябва да се гледа като на самостойна художествена творба. Художникът използва широка палитра от изразни средства, за да привлече вниманието на аудиторията и разкрие в най-фокусиран вид фабулата на сценичната постановка. Характеризира се със синтетичност, артистичност и драматичност в изказа.

Сред първите плакати заели важно място, като елемент в масовата култура са именно сценичните. Те поставят основите за появата и съзряването на всички останали жанрове в плакатното изкуство. Придобиват широка популярност и са наречени „галериите на улиците”. Именно заради това сценичният плакат заема основно място в учебната програма на студентите в специалност „Графичен дизайн и визуална комуникация“.
В настоящият момент плакатът претърпя съществени трансформации, той е гъвкаво и интердисциплинарно изкуство, което върви в крак с тенденциите и потребностите на урбанистичната среда. С навлизането в дигиталната ера той се прероди с нови изразни средства и системи на презентация. Еволюира под формата на билборд, калкани, амбиент реклама, тотеми, мегабордове, нестандартни рекламни конструкции и мн. др. Присъства във всички сфери на работа и забавление на хората и като такъв е неразделна част от графичната среда на модерния град. За огромно съжаление качественият плакат, който съдържа социални и културни послания е изместен от полагащото му се място – улицата. Стойностни художествени произведения могат да се видят по-често в галериите, отколкото в реална градска среда.

Произведенията включени в експозицията са наситени с нагнетена емоционалност, уникалност и артистизъм. Боравят толкова умело с художественото преувеличаване, че хиперболите и аналогиите които те използват се превръщат в естествено продължение на драматургичния образ. Използват квинтистенцията на живописта, скулптурата и графиката, за да постигнат артистичен и в същото време обобщен образ на посланието. Съзерцавайки тези творби границите между реалност и илюзия се размиват и зрителят попада в необятния свят на фантазията.
Стремежът на младите художниците е стъпка по стъпка да реабилитират позициите на плаката, като средство за визуална комуникация. Той обединява инструментариумът на изящните и приложни изкуства в една бълбукаща от идеи и послания симбиоза. Изразната му мощ е натоварена с мисията да естетизира градската среда, за да издигне масовата култура на едно по-качествено ниво.

След откриването на изложбата всички зрители ще могат са влязат зад кулисите на театъра и да се възползват от ден на отворените врати.
Художници от старата столица подготвят и международна изложба „Силата на социалния плакат“, която представя най-добрите плакати наградени на авторитетни международни форуми. Тя ще се открие на 28 март в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.