Въоръжени атакуваха Министерството на информацията в Кабул

13 души са задържани преди дербито между „Левски“ и „ЦСКА“

Оставиха в ареста 21-годишния мъж, обвинен в убийството на майка си

​В Словения заловиха 275 кг наркотици, задържани са 9 души

Сайтът на парламента се срина

Берен Саат се скара със свекърва си

Една Деси пролет прави Деси Ламбина изпразни сметките си за благотворителния проект „Магис”

Задържаха трима души за пушене на марихуана пред НС

Адел се раздели със съпруга си

Алла Пугачова бяга от болница, заради Емил Руската Примадона стана на 70

Косово върна в страната над 100 джихадисти и техни семейства от Сирия

Елизабет Шу в комиксова екстраваганца „The Boys” се насочва към тийн аудиторията

Евродепутатът Ева Майдел: Имаме най-добрите икономически показатели в новата история на България

Билков цяр „Разгонен козел” носи потентност Фармацевтка забърква 135 фиторецепти, има дори за рак

Четирима пострадаха при верижна катастрофа край Търново Помляни са 6 коли на пътя Велико Търново – София край с. Ново село

Представят две изложби с плакати във Велико Търново Едната експозиция включва театрални плакати, а втората е посветена на силата на социалния плакат

По повод световния ден на театъра – 27 март, във фоайето на ДМТ “Константин Кисимов“ във Велико Търново ще се открие изложба сценични плакати на студенти от специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации“ към Факултет по Изобразително изкуство на ВТУ. Представени са 25 творби посветени на изкуството на театъра, операта и балета. Този род изложби са голяма рядкост поради поръчковия характер на това изкуство. Произведенията са създадени за да отразят конкретна постановка или културно събитие и след това обичайно потъват в забрава. Изложбата има за цел да представи пред търновската публика многообразието и силата на въздействие на плаката, като жанр в изкуството. Въпреки че е инспириран от конкретно сценично произведение на него трябва да се гледа като на самостойна художествена творба. Художникът използва широка палитра от изразни средства, за да привлече вниманието на аудиторията и разкрие в най-фокусиран вид фабулата на сценичната постановка. Характеризира се със синтетичност, артистичност и драматичност в изказа.

Сред първите плакати заели важно място, като елемент в масовата култура са именно сценичните. Те поставят основите за появата и съзряването на всички останали жанрове в плакатното изкуство. Придобиват широка популярност и са наречени „галериите на улиците”. Именно заради това сценичният плакат заема основно място в учебната програма на студентите в специалност „Графичен дизайн и визуална комуникация“.
В настоящият момент плакатът претърпя съществени трансформации, той е гъвкаво и интердисциплинарно изкуство, което върви в крак с тенденциите и потребностите на урбанистичната среда. С навлизането в дигиталната ера той се прероди с нови изразни средства и системи на презентация. Еволюира под формата на билборд, калкани, амбиент реклама, тотеми, мегабордове, нестандартни рекламни конструкции и мн. др. Присъства във всички сфери на работа и забавление на хората и като такъв е неразделна част от графичната среда на модерния град. За огромно съжаление качественият плакат, който съдържа социални и културни послания е изместен от полагащото му се място – улицата. Стойностни художествени произведения могат да се видят по-често в галериите, отколкото в реална градска среда.

Произведенията включени в експозицията са наситени с нагнетена емоционалност, уникалност и артистизъм. Боравят толкова умело с художественото преувеличаване, че хиперболите и аналогиите които те използват се превръщат в естествено продължение на драматургичния образ. Използват квинтистенцията на живописта, скулптурата и графиката, за да постигнат артистичен и в същото време обобщен образ на посланието. Съзерцавайки тези творби границите между реалност и илюзия се размиват и зрителят попада в необятния свят на фантазията.
Стремежът на младите художниците е стъпка по стъпка да реабилитират позициите на плаката, като средство за визуална комуникация. Той обединява инструментариумът на изящните и приложни изкуства в една бълбукаща от идеи и послания симбиоза. Изразната му мощ е натоварена с мисията да естетизира градската среда, за да издигне масовата култура на едно по-качествено ниво.

След откриването на изложбата всички зрители ще могат са влязат зад кулисите на театъра и да се възползват от ден на отворените врати.
Художници от старата столица подготвят и международна изложба „Силата на социалния плакат“, която представя най-добрите плакати наградени на авторитетни международни форуми. Тя ще се открие на 28 март в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.