Президентът Радев: България и Грузия трябва да използват стратегическото си положение на двата бряга на Черно море

София има дефицит на нови апартаменти

Извинение за фалшиви картини в галерия „Структура” Организаторите и собственикът на творбите били подведени

Животновъдите ще получат 26,3 млн. лева de minimis

Разследват опит за палеж на барака, ползвана за фитнес

МВнР: Няма данни да е имало българи на самолета, попаднал в силна турбуленция

Апелативният съд в Търново с позиция за намалена присъда за убийство в Бяла Апелативната прокуратура в старата столица внася протест за промененото наказание от 20 на 3 години затвор

Щрахе няма да става евродепутат Планира да се завърне в политиката

ББР създава уеб платформа за финансиране на проекти 11 банки за развитие ще си сътрудничат

Показаха новия европейски изтребител на авиошоуто в Бурже (ВИДЕО)

Дете издъхна по време на игра в Стражица 8-годишното момче е починало от задушаване, след като си глътнало езика

Вижте верните отгори от днешната матура по БЕЛ

Заев се отказа от предсрочни избори Но ще прави ремонт на правителството

Иран се закани да превиши разрешения лимит на запаси от обогатен уран

Президентът удостои посланика на Германия с орден „Стара планина“ първа степен

Представят културното наследство на Пловдив в интерактивни маршрути за зрящи и незрящи

Градското културно наследство на Пловдив ще се представя пред зрящи и незрящи от младежи, които ще бъдат подготвени да реализират три интерактивни маршрута на 3, 13 и 18 юни. Това ще стане в рамките на проекта „Усети града“, който е  финансиран от Община Пловдив и дирекция „Култура и културно наследство“. Негов организиратор е Асоциацията за култура, етнология и антропология „Медиатор“, работеща в партньорство с Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ и Националния център за рехабилитация на слепи.

Участниците в трите интерактивни мартрута през месец юни ще бъдат предварително подготвени по време на специализирано обучение за водачи, което ще се проведе от 31 май до 2 юни. Бъдещите водачи ще бъдат ангажирани с проблемите за достъпа на хора със зрителни затруднения до културното наследство на Пловдив. Членове на Националния център за рехабилитация на слепи – Пловдив също ще се включат в обучението, за да дадат насоки за работата с незрящи.

Интерактивните маршрути се преминават най-малко от двама души – единият е в ролята на водач, а другият е воден със затворени очи. Водените могат да са зрящи или незрящи, които искат да предизвикат сетивата си. С помощта на пътеводител водачът насочва и представя по сетивен начин културното наследство на Пловдив – с докосване на паметници на културата, с вслушване в околните шумове. За да могат да преведат своята публика – незряща или зряща, но със затворени очи, бъдещите водачи трябва да получат определени знания за интерпретиране и ориентация в градска среда, като тези теми са заложени в обучението за водачи. Маршрутите „Усети града“ ще са отворени и безплатни за всеки, съобщиха организаторите от „Медиатор“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.