Представят културното наследство на Пловдив в интерактивни маршрути за зрящи и незрящи

Градското културно наследство на Пловдив ще се представя пред зрящи и незрящи от младежи, които ще бъдат подготвени да реализират три интерактивни маршрута на 3, 13 и 18 юни. Това ще стане в рамките на проекта "Усети града", който е  финансиран от Община Пловдив и дирекция "Култура и културно наследство". Негов организиратор е Асоциацията за култура, етнология и антропология "Медиатор", работеща в партньорство с Философско-историческия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" и Националния център за рехабилитация на слепи.

Участниците в трите интерактивни мартрута през месец юни ще бъдат предварително подготвени по време на специализирано обучение за водачи, което ще се проведе от 31 май до 2 юни. Бъдещите водачи ще бъдат ангажирани с проблемите за достъпа на хора със зрителни затруднения до културното наследство на Пловдив. Членове на Националния център за рехабилитация на слепи - Пловдив също ще се включат в обучението, за да дадат насоки за работата с незрящи.

Интерактивните маршрути се преминават най-малко от двама души - единият е в ролята на водач, а другият е воден със затворени очи. Водените могат да са зрящи или незрящи, които искат да предизвикат сетивата си. С помощта на пътеводител водачът насочва и представя по сетивен начин културното наследство на Пловдив - с докосване на паметници на културата, с вслушване в околните шумове. За да могат да преведат своята публика - незряща или зряща, но със затворени очи, бъдещите водачи трябва да получат определени знания за интерпретиране и ориентация в градска среда, като тези теми са заложени в обучението за водачи. Маршрутите "Усети града" ще са отворени и безплатни за всеки, съобщиха организаторите от "Медиатор".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България