Представят монографията „Българска оброчна пластика“ на етнолог от Търново

Монографията на етнолога от Регионалния исторически музей във Велико Търново д-р Миглена Петкова „Българска оброчна пластика“ ще бъде представена на 16 февруари в Регионалната библиотека „П.Р.Славейков“.

Това е първото по рода си изследване на типични образци на оброчна пластика от гледна точка на функции, технологични особености, художествена декорация, семантична характеристика, класификация на форма, декорация, надписи. Книгата в пълнота разкрива значението на паметниците в контекста на традиционното народно изкуство и мястото им в обичайно-празничната система на населението, битуващо в държавните граници на България и извън тях като Източна и Югоизточна Сърбия.

Проучването обхваща оброчни паметници от периода на Късното средновековие и Българското Възраждане – XVII – XIX в. При разработването на труда са използвани достъпните специализирани научни публикации, архивни единици и авторски теренни наблюдения и проучвания.

Това е първото комплексно изследване, което дава ясна представа за сложната същност на оброците. Аргументирано и в пълнота, монографията представя реализираното в каменната пластика изкуство, отразяващо взаимното проникване между фолклорната и религиозната обредност.

Книгата „Българска оброчна пластика“ ще бъде представена от доц. Д-р Петко Христов, директор на ИЕФЕМ – БАН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони