Представят над 400 настолни игри на фестивал във Велико Търново

Снимка: Веселина Ангелова

Очаква се на събитието да се стекат над 700 души от цялата страна

Над 400 игри ще бъдат представени в четвъртото издание на фестивала „Настолен град“. Събитието ще е на 22 и 23 февруари в търговски комплекс в центъра на старата столица. Очаква се в него да се включат над 700 души от цялата страна.

"Игралните маси ще работят от 10.00 до 19.00 часа и през двата дни", обясни Ивайло Драганов, основател на фондация „Да играем“, която организира фестивала.

Той допълни, че ще пристигнат и десетина създатели на игри. Някой от тях ще представят творенията си пред публика за пръв път. В двата дни ще бъдат проведени 7 турнира, ще бъдат обособени щандове на издатели, зона за авторски разработки с тестване на прототипи, демонстрационна за начинаещи.Тази година ще има и някои социални игри.

„Разликата е в общуването, при настолните игри рядко има толкова много общуване, както при социалните. При тях или имаш роля, или ти се раздава карта, което провокира по-сериозен диалог сред участниците. При класическата настолна игра всеки прави стратегия сам за себе си, има интеракция, но не е като при социалните и ролевите игри, там е по-живо. Така обхващаме и по-голям кръг от хора, защото някой игри са за по-стратегически мислещи, по-интровертни хора, а социалните игри обикновено привличат и екстровертите“, коментира Цветомира Цанова, която е сред организаторите на събитието.

Тя допълни, че Кралят на бардовете, Мафия, Кукер, Катан, Каркасон, Травел ин и Тераформирането на Марс са съвсем малка част от най-практикуваните класически настолни игри у нас и в чужбина. Те ще могат да се разиграят на фестивала.

По време на фестивала ще има много награди за участниците и ще бъде разиграна томбола. Предвиден е и специално обособен кът за най-малките. За втора поредна година „Настолен град” е включен в културния календар на Община Велико Търново, от където има осигурено и финансиране.

Коментари

Задължително поле