Представят най-доброто от съвременната българска фотография в ГХГ-Пловдив

Най-доброто от съвременната българска фотография ще бъде представено на 12 септември от 18.30 часа в Градската художествена галерия на улица „Княз Александър Първи” 15 в Пловдив. След успеха на пътуващата изложба „Съвременна българска фотография“ в София и Варна Пловдив ще стане домакин на третото й представяне пред българската публика.

Посетителите ще могат да видят снимки на 43 от най-добрите родни фотографи, сред които са фоторепортерът на Reuters Стоян Ненов – първият българин, носител на наградата „Пулицър“ в категорията за „Снимки от горещи новини“, Мартин Чичов – носител на престижната наградата на Nikon за екшън снимката от средата на 90-те години на 20-и век, отразяваща зараждащата се скейт и стрийт култура в България, Надежда Павлова – отличена с награда от МОК за снимката ѝ от връх Тодорка, портрета на Симеон Сакскобургготски заснет от Георги Богданов и Борис Мисирков, получил специалната награда на журито на Grand prix de la découverte в Париж и много други. Изложбата анонсира създаването на Дигитален архив на съвременната българска фотография, явяващ се естествено продължение на дейността на фондация МУСИЗ в областта на съвременната фотография.

Колекцията ще бъде дарена на Държавна агенция „Архиви“, където ще обогати и допълни масивите й. Фотографиите покриват различни периоди от най-новата история на „прехода“, изобразяват обществени личности и събития от важни исторически моменти; били са публикувани в пресата, книги, арт каталози; участвали са в конкурси, изложби и пр. Изложбата „Съвременна българска фотография“ ще може да бъде разгледана в ГХГ-Пловдив от 12 до 30 септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура