Представят новия устройствен план на Копривщица

Окончателният проект на общ устройствен план на Копривщица ще бъде представен днес от кмета Генчо Герданов. На обсъждането са поканени гражданите на града, общинските съветници, представителите на браншовите организации и всички заинтересувани институции, информира БНТ.

На 17 март общинският съвет реши да отпадне статута на града като „архитектурно-исторически резерват“ и да се премахне т. нар. охранителна зона, която ограничава разрастването на града и така да се допусне застрояване в някои зони. Сред плановете за строителство имаше такива за изграждане на паркинги, ски писта и дори мото и ATB писта.

В края на март обаче решението беше отменено след бурна обществена реакция. От общината уточняват, че новият план е съобразен с действащото законодателство и предвижда опазване на културното наследство.

Досегашните паметници на културата запазват своя статут и категория. Изработени са специфични правила за застрояване, които дават възможност за инвестиционни проекти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.