Представят образователната програма „В света на старопланинската архитектура” в Габрово

Представят образователната програма „В света на старопланинската архитектура” на етнографския музей на открито /ЕМО/ „Етър” в Габрово и Сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти”.

„Това е тридневна образователна програма, която се организира за втори път в Етнографския музей. Събитието започва на 18 август с лекция на арх. Иван Колев. Темата е „Българска възрожденска архитектура I част – урбанизъм и жилищна архитектура”. По-късно арх. Ленко Григоров ще представи „Българска възрожденска архитектура II част – църковна архитектура”, информираха етнографи.

Организаторите на събитието допълниха, че с 3D модел арх. Камелия Владимирова ще демонстрира как е строена възрожденската къща. В края на първия ден участниците в образователната програма ще се запознаят с къщите, работилниците и съоръженията, задвижвани на вода в ЕМО „Етър”.

На 19 август е предвидена дискусияза опазване на културното наследство.

Ролята на Унгарския музей на открито в опазването и предаването на знанията в традиционната архитектура и традиционните архитектурни техники ще представи Arpad Roman от Унгарския музей на открито Szentendrei Skanzen. Денят завършва с обучение по изработване на плетове от леска и характерни за възрожденската архитектура стенни пълнежи от леска и глина.

В неделя събитието продължава с представяне на дейността на Сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти”, лекции и практическо обучение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони