НФСБ призова Светия синод да канонизира Васил Левски за светец

Заловиха ало измамник, обрал 43 445 лв. от пенсионери

Вучич кани Путин да посети Сърбия

Съмнения в ГЕРБ, дали ветото на Радев не е свързано с Елена Йончева

Бизнесът в Търговище посочи какви специалисти са му нужни

Университети и бизнес обсъждат сътрудничеството си в София

Златни и сребърни накити за над 30 000 лв. откриха в бельото на румънка на “Лесово”

Васил Велев, АИКБ: Преминаваме към жълта степен на готовност за протести заради цената на тока

Договаряме със Сърбия изграждането на железопътната инфраструктура по Коридор 10

С 50 лева се увеличава стипендията за докторантите

Мариана Коцева оглави Евростат

Отчуждават се части от имоти за модернизация на участък от пътя Калотина – Софийски околовръстен път

Националният център за рехабилитация на слепи е признат за национална представителна организация на хора с увреждания

Родител преби седмокласник, съдът го глоби със 100 лева 36–годишният Саид Селимов мъстил за дъщеря си с юмруци

Постер на порнозвезда увеличи реколтата от зелки на индийски фермер

Санират 166 сгради в София

Цялостно ще санират 166 жилищни сгради в София. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, при проверка на обновяването на блок в столичния квартал “Хаджи Димитър”. След инспекцията стана ясно, че не са използвани некачествени материали в Столичната община. След инспекцията кметът обясни, че за 70 от блоковете имат избран изпълнител, 36 сгради чакат районните кметове да стартират процедурите, а в 10 са започнали дейностите. Санирането е със средства от Националната програма и Оперативна програма регионално развитие. Отговорност за санирането в София носят районните кметове, които трябва да следят за нередности при ремонтните дейности, както и за това дали процедурите за избори на изпълнител за честни и прозрачни, каза Фандъкова.

“Подуяне” и “Кремиковци” са първите столични райони, в които вече има готови санирани сгради. Жителите на “Надежда” също се радват на обновени блокове.

В “Подуяне” са санирани 3 сдания за над 2 млн. лв. Фандъкова обясни, че близо 200 семейства в района вече могат да се похвалят с нова жилищна обвивка, което ще понижи и сметките им за отопление.

“Интересът към програмата вече е доста голям”, обясни Фандъкова. Столичната община е взела решение да облагородява на пространствата около санираните блокове, а именно подмяна на тротоарите и грижа за зелените площи.

Не искат движение около „Света Неделя”

Всеки трети софиянец не иска нито автомобили, нито трамваи да минават покрай площад “Света Неделя” в центъра на столицата. На това мнение са 33% от жителите на града. Проучването е направено от експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Допитването е направено между 200 случайни минувача и 400 живущи в района. Данните показват, че масово хората не искат и повече магазини и търговски обекти в пространството. В проекта се предвижда разширяване на пешеходното пространство, успокояване на градския транспорт и озеленяване.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете