Предстои операция по изтегляне на дерайлиралите цистерни в Хитрино

Днес вече има възможност за транспортирането им, след като прокуратурата даде позволение за това, предаде БНТ. В петия ден на кризата усилията на спасителите продължават с пълни обороти. Въпреки минусовите температури тази нощ пожарникарите продължиха да работят на терен. Всички цистерни в Хитово вече да обработени до ниво, което позволява по-нататъшната работа с тях.

Първата задача е да бъде вдигната и внимателно преместена последната цистерна (12-та) на безопасно хоризонтално място. Впоследствие ще бъде обработена с азот, за да бъде транспортирана до площадка на фирмата-собственик в Русе. По същия начин ще бъдат обработени и останалите 11. Цялата операция трябва да обхване общо 4-5 дни.

Не е безопасно да се влиза в селото, предупреди вчера вицепремиерът в оставка Румяна Бъчварова, тъй като все още има газ в по-ниските части на селото, в изби, ниско долу се събира пропан-бутанът и пропиленът.

И днес жителите на Хитрино ще бъдат допускани в селото, за да хранят животните си. Те са призовани в никакъв случай да не палят клечки и цигари и да сигнализират, ако усетят миризма на газ, да повикат пожарникари.

28 пожарникари бяха на дежурство в поредната мразовита нощ след трагедията. Все още не е ясно кога хората ще могат да се върнат по домовете си, но за тези, чиито къщи са негодни за живеене вече има осигурени 15 фургона.

Строителната камара вече се ангажира със строежа на 11 къщи.

Коментари

Задължително поле