Предстоящото пукане на “AI балона”

Индустрията изправена пред още едно голямо замразяване

Технологичните акции се сринаха в понеделник сутринта на Уолстрийт, пораждайки опасения относно забавянето на икономическия растеж.

Акциите на технологичния гигант Apple паднаха с над четири процента след новината, че Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет е продала почти половината от акциите си в производителя на iPhone.

А производителят на AI чипове Nvidia се срина с цели 13 процента при отварянето на пазарите, след като The Information съобщи, че следващото поколение AI чипове ще бъде отложено с три месеца, въпреки че се възстанови до загуба от около шест процента до обяд.

Има няколко фактора за случващото се. Едни от тях са - бавната траектория на Федералния резерв към намаляване на лихвените проценти и доклад за заплатите, разкриващ рязко забавяне на броя на новите работни места в САЩ миналия месец.

Но рязката разпродажба може също да е показателна за нарастващо разочарование от приоритетите на технологичната индустрия, като анализаторите стават все по-загрижени, че генеративният AI все още не е генерирал значителни печалби въпреки неизброимите милиарди инвестиции.

Може ли борсовият срив да е симптоматично за предстоящото пукане на „AI балона“? Трудно е да се каже със сигурност и има много фактори, които играят роля.

Още от успеха на ChatGPT, технологичните гиганти наливат пари в AI с главоломна скорост. Microsoft и Google публикуваха вторите си тримесечни печалби миналия месец, разкривайки зашеметяващи капиталови разходи, предизвикани от разширяването на центрове за данни с изкуствен интелект.

Но дали тази голяма инфраструктурна инвестиция ще се изплати в дългосрочен план остава открит въпрос.
Големият проблем е, че повечето досегашни усилия за AI са позиционирани като безплатни абонаментни услуги - но на претъпкан пазар клиентите не отварят портфейлите си в смислен мащаб.

Когато вземете всичко това в предвид, то изглежда възможно - макар и в никакъв случай да не е сигурно - индустрията на изкуствения интелект да бъде изправена пред още едно голямо замразяване.

„Въпреки скъпата си цена, технологията далеч не е там, където трябва да бъде, за да бъде полезна“, пише най-старшият борсов анализатор на Goldman Sachs Джим Ковело в доклад миналия месец.

 Други обаче гледат на скорошния спад като на възможност.

„Поддържаме положителното си виждане за историята на растежа на AI и смятаме, че неотдавнашната корекция на цените на акциите предлага добра възможност“, пише глобалната банка за управление на богатството UBS.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес