Предупредиха директори на училища пред закриване: Не използвайте децата в протести!

"Законът за защита на детето дава възможност на всяко дете свободно да изразява своето мнение по всички въпроси от негов интерес. Но вземането на решения е право и отговорност на компетентните възрастни. Нека не въвличаме в спорове и не възлагаме на децата отговорности, непосилни за възрастта им" - това се заявява в писмо от Дирекцията за социално подпомагане в Сливен до общината и директорите на училищата, предвидени за закриване в Сливен. Информацията бе съобщена от източници на "Труд". От общината потвърдиха, че е получено писмо с такова съдържание.

Повод за острата реакция на социалните служби са множеството сигнали, получени в Отдела за закрила на детето след репортажи, излъчени по национални медии. В репортажите се отразява протест на децата от началния етап в Средното училище "Йордан Йовков" в Сливен, което по предложение на общината ще бъде закрито, като се влее в друго училище заради липсата на достатъчно ученици. В протеста участват предимно деца от началния курс, малко родители и неколцина учители. "Не оспорваме правото на протестни действия от страна на училищното ръководство и родителите. Смятаме, че участието на децата, особено в такава училищна възраст, крие сериозен риск за тяхното психично, физическо и нравствено развитие" - се посочвало още в текста. В него изрично се подчертава: "Още повече, че не е нарушено правото на децата на образование!"

На репортажа, излъчен от една от националните телевизии, се виждат предимно деца, излезли на стълбите пред СУ "Й.Йовков", сред тях има родители и вероятно учители, както и директорката на учебното заведение. Някои от децата държат в ръце рисунки, на които са написали, че не искат да бъде закривано училището им. След излъчването му на 16 и 17 януари в Отдела за закрила на детето са получени множество сигнали. "Имаше и обаждания с коментар, че училището е извело на протест такива невръстни деца, защото големите просто не ходят на учебни занятия" - коментираха източници на "Труд". По непотвърдена официално информация, в Сливен започва проверка от Агенцията за закрила на детето.

Реформите в местното образование бяха оповестени преди дни от кмета Стефан Радев във връзка с промените в закона, които изискват въвеждането на обучение за учениците в една смяна. Според идеите на местната администрация, СУ "Йордан Йовков", Профилираната хуманитарна гимназия и единственото самостоятелно начално училище в града на практика ще бъдат закрити, след като се влеят в други училища. Най-болезнена е промяната за СУ "Й.Йовков", което ще трябва да освободи своята сграда, за да може в нея да се настани друго училище. Останалите запазват базите си, но ще съществуват под друга "шапка".

Промените бяха очаквани, но предизвикаха нееднозначен коментар. Повечето упреци "против" са свързани с това, че общината не разясни на родителите и на учителите предстоящата реформа и че тя няма да доведе до съкращения на учители. След сливането на училища се очаква някои директори да изгубят работата си, както и част от административния персонал. Вместо да има срещи и разговори, информацията за предстоящите промени достигна до родителите и другите заинтересовани страни чрез медиите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони