Предупреждение от новия шеф на Пентагона САЩ към НАТО: Плащате повече или ще правим по-малко (ИНФОГРАФИКА)

Новият военен министър на САЩ Джеймс Матис предупреди съюзниците, че Вашингтон ще намали ангажиментите си към НАТО, ако те не увеличат военните разходи.

“Американският данъкоплатец няма да може повече да носи непропорционален дял за отбраната на западните ценности”, казва той в бележки, дадени на колегите му на срещата в централата на алианса в Брюксел. И добавя: “Ако страните ви не искат Америка да намали ангажиментите си към алианса, вашите столици трябва да увеличат разходите си за общата отбрана.”

19_1_179125

Вашингтон настоява членките на алианса да отделят поне 2% от БВП за отбрана, но сега този критерий покриват единствено САЩ, Великобритания, Гърция, Естония и Полша. “Трябва да сме сигурни, че в края на годината не сме на същото място като днес”, посочва Матис, който по-рано увери, че “НАТО остава фундамент за САЩ и трансатлантическата общност”.

Междувременно НАТО и САЩ предупредиха вчера Русия, че трябва да спазва поетите ангажименти по договора за забрана на ракетите със среден обсег след твърдения, че е развърнала системи, които може би го нарушават. “Ню Йорк таймс” писа, че в края на 2016 г. батарея руски крилати ракети SSС-6 с наземно базиране била изпратена в оперативна база от полигона “Капустин Яр” в Южна Русия. Там имало още една батарея такива ракети, разработени и тествани въпреки предупреждения от САЩ, че нарушават двустранния договор от 1987 г. Той забранява притежаването, производството или тестването на наземни ракети с обсег от 500 до 5500 км.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка