Презастрояването - първа тема на кмета

Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков внасят утре предложение за законови промени, засягащи строителството в столицата

Владимир Данаилов е поканен за зам.-кмет по дигитализацията

Ще бъдат създадени три нови ресора в Столичната община. Учредява се ресор “Дигитализация и инвестиции”, а досегашният транспортен ресор се разделя на два - “Строителство” и “Транспорт”. Това са големите мотори на промяната за София и начинът да бъде увеличена скоростта на развитиe на града, обяви кметът на града Йорданка Фандъкова, след като положи клетва и официално встъпи в длъжност за четвърти мандат.

Фандъкова съобщи и че утре заедно с главния архитект на София Здравко Здравков ще внесат в регионалното министерство своите предложения за законови промени с цел борба срещу презастрояването. Предложенията са за изменения в Закона за устройство на територията, Закона за устройство и застрояване на Столична община и някои наредби на министерството. Ще се работи и по промяната на Общия устройствен план, обяви Фандъкова.

На първото заседание на Столичния общински съвет след изборите освен нея се заклеха 61 общински съветници, 24 районни кметове и 31 кметове на кметства.

Фандъкова обяви, че за заместник-кмет по дигитализацията вече е поканен досегашният председател на Столичната агенция за приватизация и инвестиции Владимир Данаилов.

Тя заяви още, че до месец ще предложи на общинския съвет структурни промени в работата на градската управа, които да гарантират повече бързина, контрол и публичност.

В словото си пред общинския съвет кметът изрази позицията си, че партийната принадлежност отстъпва пред отговорността към гражданите на София. “Минахме през тежка кампания. Едно обещание обаче ни обединяваше и това е обещанието за промяна”, каза Фандъкова. Тя обяви пред общинските съветници, че вратата й винаги е отворена за разговори идеи и решения, но не и за популизъм и опити да се използва града за партийни цели.

 

Съветът ще работи по нов правилник

Елен Герджиков е преизбран за председател на СОС

Негови заместници са проф. Иво Петров, Милка Христова и арх. Борислав Игнатов

Елен Герджиков стана отново председател на Столичния общински съвет. Този пост той заемаше и от 2012 г. досега. С тайно гласуване предложеният от ГЕРБ общински съветник събра 33 гласа “за”. Милка Христова от БСП получи подкрепа от 15 гласа. Методи Лалов от “Демократична България” получи 12 “за”.

“Първо общинският съвет е да започне работа по новия си правилник. СОС може да работи по-добре стъпвайки на съвременен правилник”, каза Герджиков. Една от темите които ще се обсъждат е дали може зам.-председатели на СОС да стават и независими общински съветници, какъвто е Борис Бонев, който бе и кaндидат за кмет на София.

За зам.-председатели на СОС бяха избрани проф. Иво Петров, предложен от ГЕРБ, Милка Христова от БСП, арх. Борислав Игнатов от ДБ, който бе и кандидат-кмет на София.

Най-много съветници в новия състав на местния парламент има ГЕРБ - 27, макар да намаляват с трима от предходния мандат.

Съветниците от БСП станаха от 7 през миналия мандат на 15. “БСП за България” ще бъде единствената опозиция”, заяви Лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов.

ДБ има 12 общински съветници, ВМРО - 4, а “Атака”- 2. Лидерът на партията Волен Сидеров се отказа от депутатско място за да бъде общински съветник. “Ще осветля сделките в Общината”, заяви той.

Засега в съвета ще има политически групи на ГЕРБ, БСП и ДБ. ВМРО, “Атака” и независимият Борис Бонев нямат численост да сформират самостоятелни такива, но могат да се присъединят към някоя.

Коментари

Задължително поле