Турски съд отново отказа да промени мярката за неотклонение на пастора от САЩ Андрю Брънсън

Открити са процедури за предоставяне на концесия на четири морски плажа

348 лева ще е линията на бедност през 2019 г.

КФН: Застрахованите в „Олимпик“ могат да сключват нови полици по „Гражданска отговорност“

Близо 20 тона канабис заловиха за ден в Петричко

Спекпрокуратурата ще поиска постоянен арест за несебърския общинар Пейко Янков

Санданчанка подкара мощен мотор с 3,45 промила, арестуваха я

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 15 август 2018

По покана на ПП АБВ се проведе среща с представители на Арабските асоциации в България

Красимир Вълчев: С 3 млн. лв. на година ще бъдат увеличени стипендиите на докторантите

Хванаха двойка 70-годишни българи да правят секс на централна улица в Солун

Броят на загиналите при срутването на моста в Генуа достигна 35

ВТ-Полицаи от Свищов разкриха две кражби за броени часове

С военни почести посрещнаха двамата гръцки военни

Стартира второ проучване за потребностите на работодателите от кадри

Президентите на България и на Румъния заявиха, че не са против Русия Въпреки че и двете съседни страни членуват в НАТО и ЕС

Снимка: Архив

Президентите на България и на Румъния заявиха, че не са против Русия, въпреки че и двете страни са членки на НАТО и ЕС. Румен Радев подчерта, че каналите за комуникация с Москва трябва да бъдат държани отворени, за да има искрен и открит диалог, който да намали напрежението и ще предотврати възможни рискове. Българският държавен глава се обяви за искрен и открит диалог с Русия с цел намаляване на напрежението, съобщи БНР.

Румен Радев обсъди в Букурещ с румънския си колега Клаус Йоханис предстоящото българско председателство на Европейския съюз, сътрудничеството в НАТО и сигурността в Черноморския регион.

Отношенията между България и Румъния имат възходящо развитие и няма нищо по-естествено това да е така между съседи, подчерта българският президент, като посочи още, че само за миналата година стокооборотът между двете страни е надхвърлил 4 милиарда евро и отбеляза, че ръстът в туризма е осезаем, а партньорството между държавите в рамките на военния съюз НАТО и на политическия Европейски съюз продължава да е във възходяща линия. Държавният ни глава е настоял и за по-добро развитие на инфраструктурата между двете страни

В отговор на репортерски въпрос дали отношенията на България с Русия не са проблем за страните, които иначе са партньори в НАТО, Радев подчерта, че каналите за комуникация с Русия трябва да бъдат държани отворени. От своя страна румънският президент Клаус Йоханис заяви, че Румъния няма проблем с България заради нейните отношения с Русия и допълни:

Смятам, че няма никакъв проблем в нашите отношения във връзка с Русия. От една страна, разбира се, България има търговски връзки, от друга страна е много ясно, и двамата сме категорични в това отношение – ние сме заедно в ЕС и в НАТО.

Йоханис заяви, че НАТО е съюз, който няма стратегии, насочени срещу Русия:

За да бъда напълно ясен – НАТО е отбранителен съюз. Ние нямаме нито едно учение и нито една стратегия, насочени срещу Русия. Ние не се подготвяме по никакъв начин да действаме срещу Русия.

На пресконференцията днес стана ясно, че Румъния отделя вече 2% от Брутния си вътрешен продукт за отбрана. Такова е и желанието на българският президент. Обща беше позицията, че България и Румъния са изпълнили още през 2011-та година всички критерии за членство в Шенген и това трябва да бъде признато от всички държави-членки. Пред журналистите в Букурещ българският президент не спести и добрите думи по отношение на борбата с корупцията в Румъния.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.