Президентите на България и на Румъния заявиха, че не са против Русия

Въпреки че и двете съседни страни членуват в НАТО и ЕС

Президентите на България и на Румъния заявиха, че не са против Русия, въпреки че и двете страни са членки на НАТО и ЕС. Румен Радев подчерта, че каналите за комуникация с Москва трябва да бъдат държани отворени, за да има искрен и открит диалог, който да намали напрежението и ще предотврати възможни рискове. Българският държавен глава се обяви за искрен и открит диалог с Русия с цел намаляване на напрежението, съобщи БНР.

Румен Радев обсъди в Букурещ с румънския си колега Клаус Йоханис предстоящото българско председателство на Европейския съюз, сътрудничеството в НАТО и сигурността в Черноморския регион.

Отношенията между България и Румъния имат възходящо развитие и няма нищо по-естествено това да е така между съседи, подчерта българският президент, като посочи още, че само за миналата година стокооборотът между двете страни е надхвърлил 4 милиарда евро и отбеляза, че ръстът в туризма е осезаем, а партньорството между държавите в рамките на военния съюз НАТО и на политическия Европейски съюз продължава да е във възходяща линия. Държавният ни глава е настоял и за по-добро развитие на инфраструктурата между двете страни

В отговор на репортерски въпрос дали отношенията на България с Русия не са проблем за страните, които иначе са партньори в НАТО, Радев подчерта, че каналите за комуникация с Русия трябва да бъдат държани отворени. От своя страна румънският президент Клаус Йоханис заяви, че Румъния няма проблем с България заради нейните отношения с Русия и допълни:

Смятам, че няма никакъв проблем в нашите отношения във връзка с Русия. От една страна, разбира се, България има търговски връзки, от друга страна е много ясно, и двамата сме категорични в това отношение - ние сме заедно в ЕС и в НАТО.

Йоханис заяви, че НАТО е съюз, който няма стратегии, насочени срещу Русия:

За да бъда напълно ясен - НАТО е отбранителен съюз. Ние нямаме нито едно учение и нито една стратегия, насочени срещу Русия. Ние не се подготвяме по никакъв начин да действаме срещу Русия.

На пресконференцията днес стана ясно, че Румъния отделя вече 2% от Брутния си вътрешен продукт за отбрана. Такова е и желанието на българският президент. Обща беше позицията, че България и Румъния са изпълнили още през 2011-та година всички критерии за членство в Шенген и това трябва да бъде признато от всички държави-членки. Пред журналистите в Букурещ българският президент не спести и добрите думи по отношение на борбата с корупцията в Румъния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия