Президентска дъщеря зад решетките

Гулнара Каримова

Дъщерята на бившия дългогодишен президент на Узбекистан Ислам Каримов - Гулнара, смятана навремето за една от най-влиятелните личности в бившата съветска република, преди да изпадне в немилост след кончината на баща си, е била вкарана в затвора за нарушаване на режима на домашен арест, при който излежава присъдата си, предаде АФП. 46-годишната Гулнара Каримова беше осъдена през 2017 г. за отклоняване на средства и финансови злоупотреби в особено големи размери.

Процесът се проведе година, след като почина баща й, управлявал централноазиатската република в продължение на 25 години след разпадането на СССР.

Първоначалната й присъда от 10 години затвор бе намалена на пет при домашен арест. Заради многократни нарушения на режима на задържане обаче, включително неправомерно напускане на дома й, с постановление на главната прокуратура в Ташкент от вчера, Гулнара Каримова ще излежи останалата част от наказанието си в затвор.

Смятана навремето за най-вероятен приемник на баща си начело на Узбекистан, Гулнара изпадна в немилост пред властите в страната, след като сравни управлението на покойния Ислам Каримов с това на Сталин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят