Президентът: Бюджетът за отбрана е справедлив и разумен

Президентът Росен Плевнелиев (Снимка: President.bg)

Планираните в проекта на Закон за държавния бюджет за 2017 г. средства за отбрана отговарят на поетите ангажименти за достойното членство на България в НАТО и на очакванията за ускорена модернизация на Българската армия. Това заяви в Пловдив държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, който определи  предложените бюджетни параметри като „справедливи и разумни“.

Президентът призова в рамките на предстоящите дебати по бюджета за отбрана народните представители да покажат, че отбраната и сигурността са стратегически приоритет и съответното финансиране ще бъде осигурено. „Правителството изпълнява взетото на КСНС решение средствата за отбрана да се увеличават. Заложеното в Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г. се изпълнява. Средствата за отбрана през 2017 г. се предвижда да достигнат 1.6% от БВП. Това е значим и заслужен ръст“, коментира държавният глава.

Президентът окуражи изпълнителната власт да гарантира откритост и публичност на обществения дебат във връзка с проекта за придобиване на многоцелеви изтребител. „Не бива да има никакво съмнение, че България е осигурила финансиране и ще закупи нов многоцелеви изтребител за нуждите на въоръжените сили. Нека това да се случи по достоен и коректен начин, така че да се гордеем с тази бъдеща инвестиция“, каза президентът Росен Плевнелиев.

Върховният главнокомандващ изрази надежда, че в рамките на дебатите по параметрите на Бюджет‘2017 ще бъде обърнато внимание и на недостатъчното заплащане на военнослужещите в Българската армия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България