Президентът: В България работят и се развиват талантливи, амбициозни и можещи учени

Държавният глава Румен Радев удостои Фондация „Александър фон Хумболт“ с Почетен знак на Президента на Републиката на церемония по случай 25 години от основаването на Хумболтовия съюз в България. „В България работят и се развиват талантливи, амбициозни и можещи учени, които имат своето място в европейския научен елит. Благодаря на всички утвърдени български учени-стипендианти, които създават школи и екипи, за да развиват потенциала на младите учени и връзките между България и Германия“, заяви президентът Радев на церемонията, която се състоя в Археологическия музей в София, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът отбеляза, че фондация „Александър фон Хумболт” е една от най-престижните фондации, с дълга история и голямо влияние върху световната наука и подчерта, че днес българските стипендианти на Фондацията наближават близо 400 души. „Хилядите млади учени, подпомогнати от фондацията, работят по цял свят и са в научния елит на своите страни. За последните 50 години има 50 нобелови лауреати“, каза Румен Радев. Президентът допълни, че стипендиите на Фондация „Александър фон Хумболт“ отдавна са се утвърдили като един от инструментите за насърчаване на изследователи от цял свят да надграждат, да се усъвършенстват и да реализират на практика високите си научни резултати.

Държавният глава благодари на ръководството на Фондацията за помощта и възможностите, които са предоставяли и продължават да предоставят на българските учени и подчерта огромната роля на утвърдените изследователи, които предават своите знания, опит и мотивация на младите учени на България. „Но има нещо дори по-важно от подкрепата за развитието на тези учени и научните изследвания и това е моделът, който те възприемат за ефективни научни изследвания, за организация на научната работа и просперитета на цялото общество“, заяви още в словото си президентът Румен Радев.

В церемонията участваха посланикът на Федерална република Германия у нас Херберт Салбер, генералният секретар на фондация „Александър фон Хумболт” д-р Ено Ауфдерхайде, председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски и много учени, подкрепени от Фондацията.

Коментари

Задължително поле