Президентът на Българската федерация по плувни спортове очаква два олимпийски финала за нашите плувци

Президентът на Българската федерация по плувни спортове (БФПС) Георги Аврамчев заяви в интервю за БТА, че очаква силно представяне и поне два финала на родните състезатели на Олимпиадата в Париж.

Игрите във френската столица ще продължат до 11 август, а България ще бъде представена в плувния турнир от Габриела Георгиева (100 и 200 метра гръб), Петър Мицин (400 метра свободен стил и 200 метра бътерфлай), Йосиф Миладинов (100 метра бътерфлай) и Любомир Епитропов (200 метра бруст).

На предишната олимпиада Миладинов единствен от българските плувци достигна до финал на 100 метра бътерфлай, като финишира осми.

„Очаквам поне два финала. Вярвам, че това е напълно възможно, ако те успеят да достигнат до личните си постижения. Всеки от тях има шансове. Йосиф, защо не Габи, Любо е европейски шампион. Мицин също показва страхотен потенциал, макар че е само на19 години. За него е първа Олимпиада и трябва да се събере, да е психически готов, за да може да разкрие възможностите си. Радващото е, че всички се чувстват добре и формата им върви възходящо. Естествено, трябва и късмет, защото има дисциплини, в които разликите са много малки – в половин секунда се събират 20 плувци“, коментира Аврамчев за БТА.

"Тук сме с четирима плувци, което не е малко. Имахме повече покрити нормативи, но решихме да се откажем от някои от тях, за да може състезателите да се съсредоточат максимално върху най-силните си дисциплини. Надяваме се да ги запазим максимално и те да постигнат възможно най-добри резултати. Нашите плувци са млади и е важно да има спокойствие, защото са добре подготвени, но трябва да издържат и психически. Уверен съм, че ако това стане, резултатите ще дойдат", каза още Аврамчев.

Утре Епитропов ще плува в сериите на 100 метра бруст, а Мицин ще стартира на 400 метра свободен стил.

Той смята, че спортът в България се развива добре, след като спортистите от страната в Париж ще бъдат 46, с четирима повече в сравнение с предишните Игри в Токио 2020.
"Спортът в България като цяло се развива добре. Да, има и изоставане в някои спортове, но трябва бързо да си извлечем поуките и да се направят необходимите корекции, защото още от средата на август започва следващият олимпийски цикъл. Сега искам да пожелая на всички български състезатели да постигнат мечтите си", заяви Аврамчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт