Президентът на ЕБВР благодари на Борисов за подкрепата му за Западните Балкани

ЛОНДОН. От специалния пратеник на "Труд"

Подпомагаме завършването на Коридорите 10 и 8. Работим и по проект за железопътна инфраструктура, който да свързва България и Македония, заяви президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Сума Чакрабарти на откриване на Инвестиционен форум за Западните Балкани в Лондон.

„Форматът се превърна в реалност, в силно послание, което показва, че регионът на Западните Балкани е узрял“, посочи той. „Само миналата година лидерите на Западните Балкани са се срещали поне 10 пъти“, коментира президентът на банката.

„Има много иновативни идеи на масата, ЕК успява добре да управлява процесите, за да приоритизираме някои от най-важните проекти“, коментира Чакрабарти.

„Днес ще подпишем меморандум за разбирателство за финализиране на проекта Ц5 за следващите няколко години. ЕБВР ще допринесе с над 700 млн. евро“, заяви той. По думите му, във фокуса са проекти, които свързват Западните Балкани с Гърция.

Чакрабарти благодари на премиера Бойко Борисов за подкрепата, която предоставя на Западните Балкани. „Трябва да направим всичко необходимо, за да отключим още повече инвестиции в региона. Можем да привлечем много повече, което ще доведе до повече ефективност. Трябват и структурни реформи, за да сме сигурни, че икономиките са приобщаващи“, обясни президентът на банката.

Коментари

Задължително поле