Президентът на Латвия подкрепи присъединяването на България към Шенген

Потенциалът за развитие на търговско-икономическите отношения между България Латвия е висок и следва да бъде насърчаван, заяви президентът Румен Радев, който проведе във Варшава работна среща с латвийския си колега Раймондс Вейонис в рамките на участието си в инициативата "Три морета".

Румен Радев и Раймондс Вейонис подчертаха добрите двустранни отношения между двете страни и конструктивното сътрудничество в рамките на Европейския съюз и НАТО. Водещ акцент на разговора беше гарантирането на сигурността и борбата с тероризма. Българският държавен глава отново призова за общ европейски план за действие в случай на внезапно нарастване на миграционния натиск върху външните европейски граници.

Президентът Вейонис заяви пълната си подкрепа за присъединяване на България към Шенгенското пространство. Раймондс Вейонис увери Румен Радев, че страната му има готовност да сподели с България и опита си във въвеждането на общата европейска валута. "България може да разчита на Латвия, която притежава опит в подготовката за присъединяване към Еврозоната", заяви латвийският президент.

Румен Радев от своя страна покани военни от Латвия да се включат в ученията на НАТО, които се провеждат в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика