Президентът на новата Автомобилна федерация на България: Казаха, че няма да пречат, а подадоха 6 жалби

Приемствеността между старата Българска федерация по автомобилни спортове (БФАС) и Автомобилна федерация на България (АФБ) не е под въпрос, смята Камен Михайлов, президент на новата централа. Той обеща на всички пилоти, че ще имат възможност да участват в 50-ото юбилейно издание на рали „България“ на 10-12 май във Варна.

„Всички лицензи, издадени от БФАС, са валидни и ги приемаме без да настояваме за препотвърждаване – заяви Михайлов. - В това напрегнато време няма нужда да товарим състезатели с подаване на заявки. Разрешителните са валидни до приключването на рали „България“, след това ще има препотвърждаване.“

Той коментира и скандалите, които се разразиха покрай смяната на щафетата между двете организации.

„Два дни след като Владимир Илиев каза, че няма да пречи на бъдещето на автомобилния спорт, една адвокатска кантора подаде шест жалби. Имат право да го направят, но къде е моралът?“, разкри президентът.

Въпреки проблемите Михайлов очаква много силно издание на ралито. До момента са подадени 39 заявки. Освен родните състезатели има 4 екипажа от Румъния, също толкова от Сърбия и по една кола от Турция и Унгария. А индивидуален лиценз №1 е получил легендарният плувец Петър Стойчев, който ще е навигатор на 8-кратния национален рали шампион Димитър Илиев.

„За мене беше важно да взема участие в 50-ото издание, защото най-вероятно няма да мога на стотното – призна световният рекордьор в ледени води. - Митко Илиев ми предложи и аз приех, въпреки че нямам никакъв опит в тази област. Все още свиквам с екипировката, тепърва ще се запознаем с автомобила. Навигаторът има своите ангажименти. Освен, че ще му тежа в кола, трябва да се опитам да съм максимално полезен. В нашия екип основно ще е доверието, което имаме един към друг. Не мисля, че това може да е моето амплоа в бъдеще. Нито физическите ми габарити отговарят на изискванията в автомобилния спорт, нито възрастта ми е подходяща да се заемат с нещо ново.“

Но легендата на родния автоспорт Илия Царски очаква Стойчев да хареса престоя на дясната седалка на състезателния автомобил.

„Затова очаквам Петьо да се появи на още някое състезание – заяви бившият шампион в планински и затворени маршрути. - Колкото до мен, бях с отнет лиценз от БФАС, но сега имам издаден от новата федерация и ще се възползвам веднага. Не съм карал рали от десет години и представянето ми със сигурност няма да е сред най-добрите, но не искам да пропусна шанса да участвам в 50-ото юбилейно състезание.“

Варна и Шумен са центрове на състезанието

Няколко легендарни отсечки от историята на рали „Златни“ и рали „Стари столици“ ще включва надпреварата във Варна идния уикенд. Церемониалният старт е от 20,30 часа на 10 май пред Катедралата в центъра на Морската столица като първи по трасето ще минат големите шампиони Илия Чубриков, Георги Петров и Енрико Бертоне, специални гости на надпреварата. Вторият център на ралито у Шумен с етапи като „Валери Великов”, „Лозево”, „Новосел” и „Шумен”, които по традиция събират много публика. Последната отсечка за събота е от Манастир към Девня, а в неделя е „Аладжа манастир” два пъти сутринта, а „Синдел” – два пъти следобед. Финалът пък е за суперспециалния етап „Варна“ по бул. „Васил Левски”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт