Президентът на Румъния се отказа да оглави НАТО (обзор)

Клаус Йоханис оттегли кандидатурата си за генерален секретар на НАТО.

Марк Рюте почти сигурно ще е новият генсек

Унгарското “да” проправи пътя на нидерландския премиер към поста

Решенията в пакта се взимат с единодушие

Румънският президент Клаус Йоханис оттегли кандидатурата си за генсек на НАТО на мястото на Йенс Столтенберг, чийто мандат приключва тази есен, предаде “Аджерпрес”.

Решението на Йоханис идва броени дни, след като се разбра, че нидерландският премиер (в оставка) Марк Рюте е на практика сигурен нов шеф на пакта, след като преодоля последната пречка за кандидатурата си - несъгласието на Унгария.

Вчера Йоханис информира Върховния съвет за национална отбрана, че е уведомил съюзниците от НАТО в края на миналата седмица за оттеглянето на кандидатурата си за поста генерален секретар на НАТО. “Президентът Клаус Йоханис поиска от членове на Съвета да се произнесат за кандидатурата на Марк Рюте за поста генерален секретар на НАТО и те се обявиха за подкрепата от страна на Румъния на кандидатурата на нидерландския премиер”, се посочва в съобщение на администрацията на Йоханис.

Той се включи в битката за поста начело на алианса на 12 март. “В момента Румъния е уважаван член на НАТО и ЕС чрез нашата външна политика и политика на сигурността. Мисля, че сега е моментът Румъния да се ангажира с по-голяма отговорност в ръководните структури на НАТО”, обясни тогава намеренията си Йоханис.

Преди няколко дни Нидерландската радиопредавателна корпорация, обяви, позовавайки се на осведомен източник, че Рюте ще бъде новият генерален секретар на НАТО. Пътят му към поста бе проправен от Унгария, която обяви, че няма нищо против той да застане начело на алианса. Преди това обаче Рюте даде писмени гаранции, че ако бъде избран за генсек, няма да принуждава Будапеща да участва в новия проект на НАТО за помощ за Украйна.

Уверенията на министър-председателя на Нидерландия бяха изпратени в писмен вид до унгарския му колега Виктор Орбан. Преди това пък Столтенберг прие условията Унгария да не бъде задължавана да праща военнослужещи или да отпуска финансиране в рамките на общ проект за подкрепа за Киев. Това даде възможност на НАТО да демонстрира солидарност с Украйна на предстоящата среща на върха на алианса във Вашингтон от 7 до 11 юли, когато се очаква присъствието и на американския президент Джо Байдън. Форумът ще отбележи и 75-ата годишнина от създаването на алианса.

Орбан обаче държеше да чуе и от Рюте, че приема условията му, което бе изпълнено и Будапеща оттегли несъгласието си към неговата кандидатура.

За всяко решение на НАТО е необходимо единодушие от всички 32 страни членки на алианса, като всяка има правото на вето, в това число и за участието си в общи дейности или съвместни военни операции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа