Президентът на САЩ оповести отгръщането на "нова страница на американското величие"

Доналд Тръмп

Известявайки отгръщането на "нова страница на американското величие", президентът Доналд Тръмп се изправи снощи за пръв път пред двете камари на Конгреса. Акцентира върху икономическите възможности и националната сигурност.

Пред съвместното заседание на двете камари на Конгреса, американският президент призова за имиграционна система, основаваща се върху достойнствата. Тръмп заяви, че фокусът на неговия кабинет пада върху увеличаването на работните места и повишаването на заплатите на американците, укрепването на сигурността на страната и спазването на американските закони.

Тръмп повтори някои от предизборните си обещания и говори за „възобновяване на американския дух“. Призова за обединение на фона на ниския си рейтинг и разцепление в републиканската партия. Според последно допитване на „Риъл Клиър Политикс“ едва 44 процента от американците оценяват позитивно действията на Тръмп. Подобен резултат е сравнително нисък за първия месец от мандата на американския президент.

Доналд Тръмп говори отново за изграждането на стена по южната граница и обеща да предприеме стъпки за справяне с „радикалния ислямски тероризъм“.  В самото начало той спомена скорошните заплахи срещу еврейски центрове и убийството на мъж от индийско потекло в Канзас, което се разследва като престъпление от омраза. Тръмп заяви, че въпреки политическите си различия страната е обединена при заклеймяването на „омразата и злото във всичките му отвратителни форми.“

Държавният глава обърна специално внимание и на групировката "Ислямска държава", като обяви, че ще "изкорени врага от света". Американският президент също така заяви, че строежът на стената по границата на Съединените щати с Мексико ще започне в най-скоро време.

Държавният глава призова и за решително действие по замяната на здравната реформа на предшественика му Барак Обама.

По въпроса за имиграционната реформа, след като по-рано през деня Тръмп каза, че е отворен за създаването на път за легализиране на недокументираните имигранти, в Конгреса той изрази увереност за възможна „истинска и позитивна реформа.“

Най-силни бяха аплодисментите след като Тръмп почете паметта на Райън Оуънс – военен от специалните части, който загина при операция срещу „Ал-Кайда“ в Йемен.

Демократите останаха в по-голямата част от речта по местата си, докато колегите им републиканци ръкопляскаха на крака. Някои от жените демократи в залата бяха облечени в бяло в знак на протест и като символ за готовност за борба от името на всички жени и момичета.

След обръщението на президента, в отговора на демократите, бившият губернатор на Кентъки Стив Башиър каза, че Тръмп възнамерява да отнеме от американците достъпни медицински услуги. Башиър също критикува президента за неговите изказвания, които по думите му подкопават доверието в разузнавателните служби, федералната съдебна система, медиите и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка