Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

Българските Destiny’s Child изгряха в „Гласът на България“

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Вижте поклонението пред паметника на Васил Левски в София

Сблъсъци между фенове на “Ботев” и полицията в София

Президентът не дава генералите на депутатите Видя риск от политизиране на висшия команден състав

Държавният глава не иска да се принизява значимостта на публичните функции на генералите и адмиралите.

Ветото на президента генерал Румен Радев върху последните поправки на Закона за отбраната и Въоръжените сили можеше да се предвиди. Първо, държавният глава е много вътре в проблематиката и не му е трудно да усети нюансите. И второ, между двете четения някои текстове се промениха така, че създадоха впечатление за ненужност.

В гласуваните промени на закона има три теми. По две от тях президентът изразява претенции. Третата поправя грешка на 43-ото Народно събрание, което допусна във военното ни законодателство в продължение на месеци да има две различни наименования за едно и също висше офицерско звание. Предишното парламентарно мнозинство, което е почти като днешното, отхвърли званието „комодор” и го замени с „флотилен адмирал“. Забрави обаче да го изтрие от текста в закона, където се регламентира пределната възраст за военна служба. Така флотилните адмирали у нас продължават да нямат ограничение за пределна възраст, която би трябвало да бъде 58 години.

Другите две гласувания на депутатите обаче се оказват, според президента, грешни. Първо, народните представители въведоха по-високи изисквания към назначаването на постоянен секретар на отбраната. Предложенията за промени бяха на ген. Константин Попов и група депутати. Реализира се тяхната идея да се преодолеят някои неясноти и непълноти в статута на постоянния секретар на отбраната. Според мнозинството вкарването на тези текстове дава възможност на постоянния секретар да изпълнява своите задължения в рамките на четиригодишен мандат. И да не се стига до назначаване и освобождаване на основата на изисквания, заложени в заповед на министъра на отбраната. Според президента обаче новата редакция няма да преодолее съществуващите неясноти и непълноти в действащата законова уредба и създава условия за дискриминация спрямо редица категории лица. Новите изисквания, посочва той, не са гаранция за по-висок професионализъм. Тук не е трудно да се разгадае, че сред тези категории лица са бивши военнослужещи. Още при обсъждането в Комисията по отбрана стана ясно, че новите изискванията са направени така, че наскоро пенсионирал се офицер не може да бъде назначен на тази длъжност, т.е. за най-висш държавен служител в МО.

Втората промяна на закона претърпя еволюция от приемането на първо четене. Първоначалният текст предвиждаше Министерският съвет да разглежда предложенията за удостояване с висши военни звания едва след изслушването на кандидатите от Комисията по отбрана. След дискусия, както в Комисията по отбрана, така и в общественото пространство, бе гласуван регламентът представянето на новите генерали и адмирали в комисията да става от министъра на отбраната или негов заместник едва след издаването на съответния президентски указ. В интерес на истината при обсъжданията имаше гласове, че този текст е ненужен и неработещ. Аргументът бе, че Комисията по отбрана има право, и това го прави, да поиска разговор, с който и да е офицер от висшето военно командване. Президентът добавя още един аргумент против промяната. Тази неясна разпоредба, според него, в която трудно се разпознава вложеният смисъл, не допринася за утвърждаването на правовата държава. Същевременно, смята върховният главнокомандващ, тя крие риск от политизиране на висшия команден състав на Въоръжените сили.

При сегашната политическа атмосфера у нас прогнозата е, че парламентарното мнозинство няма да уважи ветото на президента. Някои вече го сложиха в графата, където трупат аргументи в полза на тезата за война между институциите. Макар че си заслужава да се помисли още веднъж.

Нарушаване
на баланса

Новата фаза в процедурата за удостояване с висши военни звания, която се развива пред помощен орган на Народното събрание с участието на министъра на отбраната или определен от него заместник-министър, нарушава баланса между органите за ръководство на отбраната. Т.е, според държавния глава, се размива дадената от Конституцията споделена компетентност между правомощията на президента като върховен главнокомандващ и функциите на правителството по общо ръководство на Въоръжените сили, което не играе в полза на “изключително значимите публични функции, осъществявани от висшия команден състав на Въоръжените сили”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (17)

 1. След росен смотаняка гей, на Боко му идва много неудобен новият президент, бивш военен генерал. Особено когато става въпрос за сделка от 2 млрда.

 2. Борисов дава мило и драго да начеше своето его и да стане президент. В името на тази си мечта той не се спира пред нищо. Та дори стана Дядо Мраз и издава решения, които работят срещу авторитета на министрите от кабинета. Не трябва да забравя, че постът президент е изборен, с пряко гласуване, а на хората много им се събра, особено на пенсионерите. Ама да опита, само че с one way ticket.

  1. Като им се е насъбрало защо гласуват повече от 25 години за БСП. Нали мизерните им пенсии са тяхно дело

 3. Независимо от разбираемостта на аргументите на Президента, не виждам смисъл от ветото, тъй като ще бъде преодоляно с ехидна усмивчица. Друг е въпросът, че този закон е негоден дори за каквито и да е промени – при наличието на толкова много проблеми във войската просто няма как нормативната уредба да е читава. Как например работят принципите за наемане и кариерно развитие на л.с., след като вероятно дефицитът е около 40%? Колко са висшите длъжности и колко трябва да останат при символичния размер на ВС? Къде е разделението между политическото, стратегическото, оперативното и тактическото нива на управление на отбраната и колко дублирания има? Защо им е постоянен секретар като чиновник за администрацията, след като може да бъде един от генералите? И някой да не седне да ми обяснява за разликата между политическо и военно ръководство, особено след като тази длъжност досега винаги е била политизирана. Не, че генералитетът не е, но там някои полит-маневри са по-малко вероятни. Ако искат секретар-чиновник – главен, идва и си отива с поредното правителство. Друга причина за негодността на закона е наличието на много други за системата, които по презумпция ще влязат в новия. Та, кучетата си лаят, керванът си върви, армията отива не само в забвение, но и към самозакриване.

  1. Борба за власт на различни клики. Колкото президента сам не е политизиран, толкова и генералите. Цялата патардия показва само ниското му ниво и некадърността на кукловодите от Позитано и пАсолството. На Москва може да се служи и по-интелигентно.

 4. Политииране? Гаче генералите ни до един не са одобрявани в чужди посолства….

 5. Не дава, не дава, па ще даде! Докато България е парламентарна република, ветото на президентът може само да забави закон, но да го спре – няма как!
  А който не го разбира – да прочете какво пише в основния ни закон – Конституция на РБ!
  Това особено се отнася до русначетата, които тролят тук. Хем необразовани, хем с опорни точки. Ама мераците им, като за световно… Кукиш, братушки!

  1. На тоз сенил пак необразовани руски тролове му се привиждат… пий си хаповете деменцио, че пак ще сънуваш пьени казаци да те клецат накриво…

   1. Защо да му се привиждат? Ето те тук руски трол като за учебник. Веднага се обади: гузен негонен бяга.

    1. Толкова да глупави горкичките, че са като шаранчета. На гола кукчка ги ловя вече…
     Този специално е трета смяна на един и същи ник. Опорните му точки са три – Против Плевналиев, против ЕС и против НАТО. Използва малък арсенал от обиди, никакви анализи, никакви факти или умозаключения. Само брейнфам и обиди… Абе шаранче си е, от където и да го погледнеш!

 6. Браво, г-н Радев!!!! Няма да им се даваш на дИпутатите и герберастите-педерасти!!!! Да го духат!!!

  1. В какъв смисъл, другарю лейтенант? Че не трябва да дели комисионната от Грипените ли? Ми тя не е в България, бре! Никой с пръст не може да му я пипне! Даже Грипен нямат намерение да си я искат обратно, щото ще се размирише, а и те отдавна са отчислили сумата.
   Апропо, след назначаването на любовницата си, като пиар в подопечното му министерство, това е втората сериозна грешка на харизматичния генерал. При трета такава, даже неговите хора ще го загърбят и оставят на вълците. Време е да преосмисли позициите си и МНОГО да внимава, че стъпи ли на криво, единственото му пилотирене ще остане, като улови жена си за ушите!

 7. Цялото патриотично войнство реве как сме нямали армия. Никой не повдига въпроса за броя на генералите. А и самия президент на какво беше генерал? На три действащи самолета? Че това е ранг за капитан или майор. А той не беше единствения генерал на софрата на ВВС. Ето това е по-важен проблем от политизирането, което така или иначе е факт.

 8. ИМАМЕ НЕЩО УНИКАЛНО, НЕЩО КОЕТО Е ТРУДНО ЗА РАЗБИРАНЕ И ТО СЕ НАРИЧА
  РУМЕН РАДЕВ ,НАСТОЯЩИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ! ОТ НАЧАЛОТО НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ НАПЪНИ , ПАРДОН – ПРОМЕНИ НИКОЙ НЕ СЕ Е ВЗЕМАЛ НА СЕРИОЗНО В ЯСНО ИЗРАЗЕНАТА ДЕМОНСТРАЦИЯ – -ВСЪЩНОСТ , АКО СТАВА ВЪПРОС САМО ЗА ЛИЧНО ОТНОШЕНИЕ ПО ПОВОД ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СЛУЖЕБНИТЕ СИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ПРОЯВЕНИТЕ ЩЕНИЯ , ЗДРАВЕ МУ КАЖИ .ТУК ОБАЧЕ СЕ СРЕЩАМЕ СЪС ЖЕЛАНИЯ , ИЗЛИЗАЩИ ИЗВЪН ОЧЕРТАНИТЕ ОТ КОНСТИТУЦИЯТА ПРАВОМОЩИЯ .ТОВА Е НЕДОПУСТИМО , НО В ЛИЧЕН ПЛАН – ОБЯСНИМО .!! МЕРАК !!! САМО ЧЕ ТОЗИ МЕРАК Е ПОДКЛАЖДАН ОТ НЯКАКВИ АНГАЖИМЕНТИ , КОИТО ВЕЧЕ ВСЕ ПО ЯСНО

  ПРОЗИРАТ .ТОВА ВСЪЩНОСТ Е ЧАСТ ОТ МЕРАЦИТЕ НА МЕРАКЛИЙСКАТА ЗА ВЛАСТ БСП И ОЩЕ ПО МЕРАКЛИЙСКАТА ИМ РЪКОВОДИТЕЛКА .
  ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ ! СПАЗВАЙТЕ КОНСТИТУЦИЯТА .ТОВА НЕ Е ПРАВО ! ТОВА Е ЗАДЪЛЖЕНИЕ .

  1. Предният олихофрен също пое ангажименти, които няма по конституция.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.