Президентът освободи главния секретар на МВР (ОБЗОР)

Президентът Румен Радев подписа указ за освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Георги Костов. Това стана по предложение на правителството.

„Установени са нарушения, при които е засегнат един от основните принципи в МВР, а именно политическият неутралитет. В периода 2015-2016 г. главният секретар е упражнил натиск върху бивши и настоящи служители на МВР. Те са били отстранявани не по установения ред, а доброволно са напускали или са били премествани на по-ниски длъжности“, каза вчера служебният вътрешен министър Пламен Узунов. Той добави, че Георги Костов е твърдял, че отстранявал служители заради политически натиск спрямо него. Според запознати става въпрос за шефове на областни дирекции в пет града. Преди дни Узунов декларира, че работи добре с Костов и не е изготвял предложение за отстраняването му.

„Смяната на главния секретар на МВР и областните управители говори, че БСП се готви да купи изборите“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Георги Костов пред „Труд“: Сезирах прокуратурата за оказан натиск

„Разбрах от медиите за исканата ми оставка. Бях обект на политически натиск. Подадох сигнал в прокуратурата миналата сряда за натиск от служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов да си подам оставката. Мотивът бе - политически причини“. Това заяви пред „Труд“ главният секретар на МВР Георги Костов. Според него Узунов му обяснил, че имало натиск за отстраняването му от служебния премиер Огнян Герджиков.

„Обвиненията са тежки. Две години съм главен секретар и досега никой в нищо не ме е обвинявал и не съм бил проверяван. Няма да подам оставка по собствено желание. Другото е шантаж. Ще защитя правата си по закон, защото няма от какво да се притеснявам. Най-комичното е, че ме обвиняват в нещо, за което писмено съм се оплакал миналата сряда“, заяви Костов. Той допълни, че не му е в правомощията да отстранява директори в МВР, а това е работа на министъра. Костов определи ситуацията като опит за дестабилизация в МВР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право