Бенсу Сорал отлага забременяването

Миролюба Бенатова кара такси в София (СНИМКИ)

Шефът на „Амазон“ обеща, че компанията ще изпълни ангажиментите от Парижкото споразумение за климата 10 години по-рано

Съдия Калпакчиев пусна на свобода убиеца Полфрийман (обзор) Само преди 2 месеца Софийски градски съд отказа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 20 септември 2019

Марош Шефчович: ЕС, Киев и Москва все още не са постигнали съгласие по договора за пренос на руски газ

До 27 000 лева глоба отнася Българското национално радио (обзор) СЕМ санкционира заради спиране за 5 часа на “Хоризонт”

Взривиха с газ колата на частен съдебен изпълнител Версия: Атентатът е свързан с работата на мишената

Хърватия сваля възрастта за пенсиониране

Фонд „Земеделие“ саботира доставките на закуски в училищата

Ботьо Ботев: Доживотният затвор без право на обжалване е справедлива присъда за хора, които знаят какво са направили

Антон Станков: Около 97% от внесените обвинителни актове в България приключват с осъдителни присъди

МОСВ обсъди с бизнеса и природозащитни организации проект на наредба за качеството на твърдите горива

Теглят жребия за номерата на кметовете на 25 септември

Затъваме в дългове заради джаджи Хората са по-изрядни платци от бизнеса

Президентът Плевнелиев: България вярва във върховенството на закона, а не в силата на оръжието

Росен Плевнелиев

Днес, когато в Европа и в света сме свидетели на разделение и противопоставяне, България е сред държавите, които вярват във върховенството на закона, а не сред тези, които залагат на силата на оръжието и борбата между интереси. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на традиционната си среща с ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът увери, че страната ни ще продължи да провежда принципна и балансирана външна политика, да бъде активен фактор в ЕС и НАТО и да се утвърждава като добър приятел на всички в Югоизточна Европа.

В изказването си Плевнелиев подчерта постиженията на страната ни през изминалата година – висок икономически ръст и износ, увеличаващ се инвестиционен интерес към България, намаляваща безработица. Росен Плевнелиев открои също така признанието, което страната ни е получила в международен план за своето председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа, председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и домакинството на формата на „Арайолуш“ през 2016 г. „Поставихме смислени приоритети и българската дипломация постигна безспорни успехи. Показахме, че всички на Балканите и в региона сме единни, а България има водеща роля“, категоричен беше държавният глава.

Присъединяването на България към Европейския съюз беше определено от президента, като „едно от най-значимите исторически постижения в модерната история на страната“ и изтъкна постигнатото с подкрепата на европейската солидарност през изминалите 10 години. „Само единни можем да създадем стойност, да повишим доверието на гражданите в институциите и да помогнем на Европейския съюз да бъде по-силен“, добави още Росен Плевнелиев.

Президентът благодари на дипломатическата общност за активния диалог и за партньорството през изминалата година. „Поднасям дълбок поклон за всичко което направихте за България, вие сте приятели и адвокати на нашата страна. Помогнахте България да даде своя принос за утвърждаването на мира и демократичните принципи. Уважението, което България получи чрез рекордния брой посещения на държавни глави, е и резултат на балансираната и принципна външна политика и активната ни позиция на международната сцена, на която днес сме значим фактор“, обърна се Росен Плевнелиев към дипломатическите представители.

Държавният глава предупреди също така, че през 2017-а година предизвикателствата пред международната общност няма да намалеят. „Предстои ни година на критично важни избори. На фона на извънредната нестабилност България стои добре, но трябва да надграждаме постигнатото. Имаме и своите проблеми и пред нас предстои дълъг път, но посоката, която следваме е правилна“, подчерта още президентът и призова за приемственост в следването на стратегическите приоритети на страната.

„Изминалата година беше изпълнена с предвидими и непредвидими конфликти и сблъсъци на военни сили, милиони хора потърсиха убежище от войните, а много държави бяха мишена на безпрецедентен тероризъм в Европа и Близкия изток“, заяви по време на срещата доайенът на Дипломатическия корпус у нас Н. Пр. Ахмед Ал Мадбух – извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина. Той посочи също така, че тези предизвикателства са обединили усилията и решимостта на международната общност за справяне с насилието в света.

Ахмед Ал Мадбух изрази увереност, че България и партньорите й ще останат фокусирани върху това, което ги обединява и сплотява. „Не дискриминацията, а толерантността, икономическото, политическото и сътрудничеството в академичната сфера ще определят в бъдеще нашите отношения“, категоричен беше дипломатическият представител.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Отново 100%-ов олигoфрен… прост пример е успеха на дипломацията ни с георгиева…

    1. Не е изненада, че партийците – олигoфрени се подкрепяте…

  2. петрус
    „Правилно“,но глупаво…Впрочем единствено вярно е,че „Предстои ни година на критично важни избори“ и слава Богу,че това недоразумение след няколко дни ще е аут…

  3. Zakona, tvoren ot hora za nekoi hora- coveshka sueta. Nema takava darzhava Palestina – kriminalen gaf na Rosko

  4. За върховенството на закона се знае доста. Например се знае, че за едни той е по върховен от за други.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.