Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Президентът Плевнелиев: Някои кандидати за президент са популисти, други обещават геополитически завой на страната

В обръщение по случай започването на предизборната кампания, излъчено по БНТ, президентът Росен Плевнелиев охарактеризира някои от кандидатите за негов наследник. Без да споменава имена, той нарече едни претенденти популисти, а за други отбеляза с упрек, че обещават геополитически завой на страната.

Пълният текст на обръщението:

Скъпи сънародници,

Днес започва предизборната кампания и в продължение на месец кандидатите за президент и вицепрезидент ще представят своите програми и обещания, ще търсят вашата подкрепа.

Президентската институция натрупа опит и авторитет за четвърт век съществуване, за което принос има всеки един от демократично избраните президенти, но преди всичко гражданите, които им дадоха своето доверие и подкрепа. Българските президенти се различават помежду си, но всеки един от тях е допринесъл за авторитета на институцията. Нека пазим този авторитет, защото заемащите поста се сменят, но институцията остава. Призовавам кандидат-президентите да проведат такава кампания, която да допринесе за съхраняване и надграждане авторитета на президентската институция. Вярвам, че достойното поведение ще бъде оценено от гражданите.

Призовавам кандидатите за президент да проведат позитивна и градивна кампания, апелирам за дебати по същество. Българският народ няма нужда, нито от поредната доза политически нападки, нито от войнстващия популизъм, с който някои политици се опитват да привличат гласове. Проблемите са реални и видими за всички. Това е възможност за кандидат-президентите да покажат своята визия за решаването им. Нито една от кризите няма да бъде разрешена от само себе си или в резултат на агресивна политическа риторика. Предстоят трудности и изпитания, трябва да бъдем подготвени за тях. Затова е толкова важно политическото лидерство – да отстояваш уверено своите позиции, да се водиш от ценностите, убежденията и обещанията, заради които си избран.

Гражданите не очакват на всеки 5 години всичко в държавата да започва отначало. Безпринципното противопоставяне няма да ни донесе нищо добро. Именно затова през моя мандат работих за приемственост. Продължих и надградих много от инициативите на предишните президенти, като стартирах и нови такива. Вярвам, че доброто трябва да се отстоява, съхранява и развива.

За съжаление днес политическото говорене на някои кандидат-президенти е наситено с популизъм, а други обещават ревизия на геополитическата ориентация на страната. Обръщам се към гражданите – гледайте и слушайте внимателно, какво предлагат кандидатите и гласувайте с разума си, гласувайте за това, за което поколения българи са се борили. Членството на България в Европейския съюз и НАТО няма алтернатива, защото е основано на съзнателен цивилизационен избор, на ценностно самоопределяне на народа. Обединена Европа не е сбор от високоплатени чиновници и правила за управление на еврофондове. Европейският съюз е общият ни стремеж да изградим общоевропейско пространство на мир, в което човекът е свободен и всички са подчинени на закона. Важно е всеки един от кандидатите за президент да демонстрира кои са ценностите, които изповядва, кои са стратегическите приоритети, които ще развие, в каква посока ще движи страната.

Във време на рекорден брой кризи, външната политика на България не бива да залита в една или друга посока, а да бъде принципна и балансирана. Надявам се всички кандидат-президенти да споделят позицията, че решението за България е в интеграцията с прогресивното човечество и в общността на демократичните държави. Решението е в образованието и иновациите, в модернизацията и високите технологии. Решението е в повече, а не по-малко демокрация. Демокрацията е върховенство на закона, а не на интересите. Демокрацията е силни институции, не силни лидери. Демокрацията е независимост на властите и баланс между тях, а не зависими политици и безлични институции. Имаме още много път да извървим, за да постигнем националния идеал за „чиста и свята република“, чийто съвременен прочит е демокрация от европейски тип и социално-отговорна, а не олигархична икономика. Кандидат-президентите трябва да ни убедят, че няма да спрем по средата на пътя, да загубим посоката и вече извоювани демократични постижения.

На идващите президентски избори кандидат-президентите не бива да се заливат с компромати, а да дадат отговори на въпроси от изключителна важност за нацията. Например: за или против президентска република, за или против промени в Конституцията, за или против повече правомощия за президента, кои са кризите в ЕС днес и да се дадат решения за тяхното преодоляване. Как да се повиши доверието на гражданите в институциите, как да се противопоставим ефективно на продължаващата корупция, на неглижирането на институциите и върховенството на правото? Кои да бъдат приоритетите на предстоящото председателство на България на Европейския съюз и на Националната програма за развитие „България 2030“? Ще бъде ли поставен под въпрос зададеният курс на активно и достойно членство на България в Европейския съюз и НАТО, който отстоявах? Как да задълбочим и развием своята интеграция в тях? Нека чуем аргументите и ангажиментите на кандидат-президентите по същество, нека запомним техните обещания, нека изискаме от тях след това да ги изпълнят.

На 6 ноември освен за президент и вицепрезидент на страната ще гласуваме и на референдум. Гордея се, че като президентът дадох път на пряката демокрация в страната, с инициирания от мен на два пъти референдум и с проведените две и предстоящо трето национално допитване в моя мандат. Вярвам че пряката демокрация е онзи инструмент, който може да приобщи гражданите към политиката, като бъдат съпричастни с взимането на решения по важни за страната въпроси. Искам ясно да заявя, че референдумът не е панацея за всеки проблем и не бива да се използва популистки и по теми противоречащи на Конституцията.

Пожелавам успех на всички кандидати за президент и вицепрезидент.

Нека бъдем свидетели на честно състезание, а най-добрият да победи като спечели доверието на народа!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (22)

 1. 90% от изказването му е изпълнено с това с което беше и президентстването му – олигофренизъм… допълнен със 100% неадекватност.

 2. Помияр .. продажник за комисиони .. как се копуват имоти за милиони извън България .. като продадеш българските интиреси , така се копува … измамник , мошеник , мишок …

 3. Днес е световния ден на усмивката.Тази вечер французите ще играят така,че да ги бием и без Емил Костадинов.

 4. petel.bg/Politsiyata-na-krak–Ogromen-transparant-s-lika-na-Putin-misteriozno-se-poyavi-na-Manhatanskiya-most-v-Nyu-York__174730

 5. afera.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D1%85-%D1%8F-%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BB-%D0%BF%D0%BE-%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2.html

 6. Алооу, вие можете ли да четете и , да разбирате това което четете и да мислите? Освен плюенето нещо дрого знаете ли?

  1. Слаба и неадекватна е защитата ти за тоя нещастен предател и комунистически ренегат. Това , което нещастникът от снимката говори първо , не са негови мисли , второ – не е искрено . Всички , даже и ти , знаем какво представлява Плевнелиев – магарето , което Боко нарочи за президент и лумпените като тебе , купените цигани и безпрецедентните фалшификации на избора , осъществиха този „избор“ . Посмешище !

   1. От какво да се срамувам – че на една комунистическа фамилия не съм й осигурил следващите пет години! 20 години кой е виждал г-жа Бокова в България и как ще се отрази това на българина? А ако създадем политически хаос, ако ги послушам да дам оставка? Какво ще стане с всичко това, което правим тук? Защото те са безотговорни хора. Заради кой ще плащаме 1,3 млрд. лв. сега за два реактора, за които няма договор и сме осъдени – заради същия тоя човек, който ми иска оставката. Защо? Да ни задължи после с още 1,3 млрд. ли?“, попита премиерът.

 7. А ти драги, се оказа най-обикновен палячо, слуга на чужди интереси и направи и себе си и България за смях! И не ти ли стана ясно за пет години, че днес, просто нямаш думата!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.