Президентът поиска и електронно гласуване (обзор)

Българите зад граница имат проблем да упражнят правото си на вот

Вижда се краят на изборите на хартия

Президентът Румен Радев апелира за по-бързо изграждане на системата за електронно дистанционно гласуване, която да защити тайната на вота и честността на изборния процес. Държавният глава призова за това при откриването на 26-ата международна конференция на Асоциацията на органите за управление на избори от Европа (АСЕЕЕО). Форумът на тема: “Осъзнати гласоподаватели в дигиталната епоха” се проведе в София. Домакин на конференцията бе Централната избирателна комисия (ЦИК). “Голяма част от българските граждани напуснаха страната. Те имат проблеми да упражнят конституционното си право на глас. А нашите сънародници живеят във всички континенти и държави, но ние като държава нямаме капацитет - финансов и като хора, да осигурим секции навсякъде”, обяви държавният глава.

По думите на Радев от първостепенна важност за страната ни е да се намерят ефективни начини за гарантиране на право на глас на сънародниците ни във всички точки на света, а сигурността да бъде защитена, за да се избегне опасността вота да бъде манипулиран.

Президентът определи т.нар. “фалшиви новини” и кибератаките като сериозни рискове за честността на вота в днешно време. Радев категорично заяви, че демократичните избори са критерий за цивилизоваността на едно общество. Във видеообръщение по време на дискусиите еврокомисарят Мария Габриел каза: “Часовникът тихо отмерва края на изборите на хартия. Тези предимства са и предизвикателства”. Според вицепремиера Томислав Дончев е напълно възможно да се гласува и от телефона. Той цитира Умберто Еко че “във фейсбук и академикът, и пияницата от кръчмата имат еднаква тежест на мнение”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика