Президентът Радев: Армията продължава да се топи

„Националният военен университет изгражда лидери, възпитани в идеалите и ценностите на родолюбието и дълга. Трябва да инвестираме повече в подготовката на бъдещите военни лидери на България. Модерното оръжие и съвременните технологии не могат да компенсират липсата на хора, защото професионално подготвените офицери, сержанти и войници са в основата на модерната армия, от която България има нужда.” Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на церемонията във Велико Търново по случай 140 години от началото на военното образование в България и откриването на първото военно училище.

„В тази сложна обстановка армията продължава да се топи, а все още не намираме необходимата политическа воля и ресурси да се прекрати отливът на хора“, подчерта държавният глава.

Държавният глава посочи, че днес военното образование е изправено пред сериозни изпитания, а динамичната и изостряща се среда на сигурност и ограничените ресурси увеличават непрекъснато изискванията към военнослужещите – да определят точните приоритети, да усвояват необходимите знания и да изграждат адекватни умения и способности. По думите на президента като правоприемник на Софийското военно училище Националният военен университет „Васил Левски“ може да се гордее с изминатия път, защото „най-високият зрелостен изпит на българското офицерство винаги е бил този пред историята“.

Президентът изрази признателност и уважение към ръководството и преподавателите от Националния военен университет „Васил Левски“ за високите резултати и всеотдайност, за чувството за дълг, с които пазят традициите и успяват да осъвременят учебните планове, програмите, формите и методите за обучение в тези трудни за България и за Българската армия времена. „С особено удовлетворение бих искал да отбележа, че Националният военен университет изгражда лидери - личности с характер и умения, възпитани в ценностите и идеалите на родолюбието, на дълга и честта“, каза още Румен Радев.

На тържественото честване в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, областният управител проф. Любомира Попова, кметът на община Велико Търново Даниел Панов, Великотърновският митрополит Григорий, народни представители, генерали, офицери, сержанти, войници и ветерани.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов връчи награди на заслужили офицери, курсанти и служители. Той изрази увереност, че няма държава, която да бъде силна и просперираща, ако чака някой друг да гарантира нейната сигурност. „Голямата част от обществото и политическият елит, които смятаха, че след като сме членове на НАТО ще има кой да ни пази и кой да ни подарява едва ли не въоръжение, тази илюзия започна да се изживява“, сподели Каракачанов.

Историята на Националния военен университет беше припомнена от началника на учебното заведение генерал Пламен Богданов. Той подчерта, че от Велико Търново са излезли десетки лидери на държавата, в това число и сегашният президент Румен Радев. Сред възпитаниците на Националния военен университет е и настоящият кмет на старата столица Даниел Панов, който също отправи поздрав към ръководството на учебното заведение.

Честванията във Велико Търново продължават и във вторник с ритуал по полагане на пръст от връх Каймакчалан и височина Калатепе в криптата на храм „Свети Седмочисленици“. Той ще започне в 10.00 ч. От 10.30 ч. в Дома на културата на НВУ „Васил Левски” ще се проведе юбилейна научна конференция „140 години военно образование, традиции и перспективи”. Конференцията ще открие началникът на военния университет бригаден генерал д-р Пламен Богданов. Ще бъде представена книгата „Пагони в изпълнителната власт” на доцент Марко Златев – преподавател по военна история в НВУ.

Коментари

Задължително поле