Президентът Радев връчи на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ за 70 години академична история

Държавният глава: Липсва адекватна материална и морална оценка на актьорския труд особено от груба и овластена бездуховност

За 70 години НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ се утвърди като образователен и културен център и успя да изгради творци с уникален стил, икони на нашето кино и театър, велики артисти и българи. Това заяви президентът Румен Радев при гостуването си снощи в театралната академия по повод 70-годишнината на висшето училище и Международния ден на театъра (27 март).

Държавният глава и неговата съпруга Десислава Радева бяха посрещнати от ректора на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев и бяха сред зрителите на постановката „Кино-театър „Българан“ на абсолвенти на висшето училище. Преди спектакъла Румен Радев връчи на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ Плакет на президента „Св. Св. Кирил и Методий“. Отличието е по повод 70 години академична история и значимия принос на академията за развитието на българската култура.

Президентът Радев посочи, че българските артисти не могат да решат сами всички трудности пред професията си, защото това е ангажимент на институциите и на цялото ни общество. „Съществена част от тези изпитания се дължат на липсата на адекватна материална и морална оценка на актьорския и сценичния труд особено от груба и овластена бездуховност“, заяви държавният глава. На преподавателите от НАТФИЗ Румен Радев пожела да продължат да развиват уникална филмова и театрална школа, а към студентите се обърна с думите: „Сцената е пистата, от която „излита“ най-важният фактор за прогреса – силата на човешкото въображение. Затова ви желая големи височини“, обърна се Румен Радев .

Румен Радев заяви, че се отнася с огромно уважение към артистите и актьорската професия. Един артист на сцената е добър тогава, когато може само с едно движение или гримаса, или с липсата им, да предизвика океан от чувства и емоции, заяви президентът Радев.

Държавният глава и съпругата му гледаха постановката „Кино-театър „Българан“ на абсолвентите от специалност „Актьорско майсторство за куклен театър“ с ръководител проф. Румен Рачев. Спектакълът е отличен с четири международни награди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България