Президентът Радев за прокурора, който ще разследва главния прокурор: Въвежда се нова мощна фигура, а нея я няма в конституцията

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

Въпросът за ефективното разследване на главния прокурор се постави още преди повече от десетилетие, но чак в залеза на своето управление Бойко Борисов даде предложение в тази посока - и то в типичния си стил: за 20 минути, коментира президентът Румен Радев в интервю за БТВ законодателните предложения, които правителството лансира.

По думите му цялата идея за независим прокурор с единствена задача да разследва главния е започнала с нарушение на Закона за нормативните актове - без обществено обсъждане и без оценка на въздействието, а може и да се стигне до колизия с конституцията.

Въвежда се нова мощна фигура, в някои аспекти - по-мощна от главния прокурор, а нея я няма в конституцията, тя се избира от прокурорската колегия на ВСС (председателствана от главния прокурор), а не е и ясно кой ще разследва този магистрат в случай, че наруши закона, посочи Румен Радев.

"Проблемът е много по-дълбок и няма да се реши с този законопроект", подчерта държавният глава.

Той заяви, че даже и ГЕРБ да не участват в консултациите за конституционни промени, които ще инициира, резултатът от дискусиите ще влезе в Народното събрание и там управляващите ще трябва да вземат отношение. "Там има много разумни хора и те приемат много от тези позиции, които споделям", отбеляза Румен Радев по отношение на ГЕРБ.

Амбицията на България трябва да е оставането ни на европейската газова карта като държава на транзит на газ след провала на "Южен поток", каза още президентът Радев. По думите му не трябва да се съобразяваме със заплахите на Владимир Путин, че можем да бъдем заобиколени с "Турски поток", обвинявайки ни, че го бавим.

Държавният глава заяви, че с нашите пари плащаме, за да може руският газ да стигне до Европа. "Трябва да има много откровена оценка и мотивиране за формирането на цените, защото ние плащаме. Не виждам и анализ на оценката на риска", заяви държавният глава. "Чувам, че ще можем да си върнем парите след 15 г. Това е много дълъг период. За толкова време ще се построят много терминали за втечнен газ. Надявам се най-накрая да се построи интерконекторът между Гърция и България и да даде някаква, макар и минимална, диверсификация", каза още Румен Радев.

На въпрос дали, ако кабинетът беше купил изтребители "Грипен", вместо американски самолети, щеше да се избегне конфликт между него и Борисов, Радев заяви, че за него типът самолет няма значение. "Ако кабинетът беше решил да купи "Грипен" по начина, по който купи F-16, аз щях да съм същият върл противник. Българското правителство погази открития и честен конкурс, който да ни даде най-добри условия и това тепърва ще носи последствия", заяви президентът. "Покрай F-16 ние сключихме и договор за индустриално сътрудничество, който е скрит. В него няма реални параметри и срокове, ние трябваше да направим много повече. Предложих на Тръмп да направи така, че когато купуваме от тях, да има много стабилна подкрепа от американското правителство именно за индистриално сътрудничество и за трансфер на технологии, за да няма икономическа бездна", каза още Румен Радев.

Коментари

Задължително поле