Президентът Радев в отчета си: Започнах нормализирането на отношенията с Русия (ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК)

За първата година от мандата обнародвах 86 закона, като на 5 от тях наложих вето, заяви президентът Румен Радев, представяйки отчета за първата година от своя мандат. "Упражних това правомощие в интерес на български граждани. 4 от ветата бяха преодолени, при две вета са постигнати резултати – при закона за концесиите и при закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. отмяната на мораториума съхрани живота на множество тежко болни. Сезирах Конституционния съд относно СЕТА“, заяви Радев.

В отчета той дава висока оценка за служебното правителство на проф. Огнян Герджиков: „Мандатът започна с формиране на служебно правителство. Кабинетът на „Герджиков“ изпълни безупречно основната си мисия. Подписан бе Национален рамков договор в здравеопазването, правителството събра десетки милиони просрочени вземания, бе спряна процедурата по концесиониране на Летище „София“. Отмени се наредбата за интеграция на чужденци. Редовното правителство обаче побърза да я поднови. След проведени консултации с всички парламентарно представени политически сили, връчих мандат на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов."

През първата година започнах нормализирането на отношенията с Русия, каза Радев. Вярвам, че 2018 г. е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих.

„През годината приех част от поканите и осъществих 22 посещения зад граница. От февруари до май представлявах България на 4 заседание на Европейския съвет“, каза още Румен Радев.

Не успях да убедя управляващите за ревизия на приетия от тях Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП, подчерта президентът. „Проблемите на личния състав остават нерешени. Постигнатото от министъра на отбраната увеличение на заплатите се разминава с очакванията. Това, което не успях да свърша, бе да убедя управляващите за ревизия на приетия от тях Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП. Планът ще бъде прегледан едва през септември, но с неясен резултат“, заяви Радев.

Основен акцент в работата на Радев е било отстояването на суверенитета и сигурността на България. Според него те не са даденост. Президентът уточни, че голяма част от усилията му са били посветени на изграждане на ефективен антикорупционен модел. „Цялата истина за КТБ гражданите очакват от съда. Приетият антикорупционен закон е слаб. Ръководството на антикорупционния орган ще се избира от парламента, който избира правителството. Това отсега поставя под въпрос неговата независимост. Видно е, че и занапред борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите. България е в критичен момент от своето развитие. Председателството не отменя дебата. Председателството не е алиби за бездействие по болните за българина теми“, каза още Румен Радев.

Парламентарната република атрофира, заяви още президентът. „Парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството. Доверието към парламента е критично ниско. Трябва да отстояваме демократичните си права. Ще настоявам за прозрачност на собственост, управленски решение и харчене на публични средства. Ще стимулирам обществения дебат за свободата на словото. Ще работя за реформа в правосъдната реформа и антикорупционното законодателство. Въвеждането на електронното управление е без алтернатива и не може да бъде отлагано повече. Децентрализацията на общините е важна стъпка. Необходими се неотложни мерки в системата на образованието, свързани не само със заплати и ремонти на училища“, изтъкна Радев.

„Предстоят важни посещения у нас и зад граница. В сферата на сигурността ще настоявам за интегриран подход при решаването на проблемите в сектора. Планирането на отбраната трябва да бъде всеобхватен и дългосрочен процес. Ще следя за своевременно разработване на Програмата за отбранителните способности 2030. Време е да се осъзнаем, че политиката за сигурност вече не е чисто военен въпрос, а нов импулс на интеграционните процеси в ЕС. Считам, че в идните месеци и години е нужно национално усилие за преодоляване на моралната криза на българското общество. Нейни рожби са и корупцията, и престъпността, и политическата апатия, и настъпленията срещу свободата на словото. Доказахме, че президент и вицепрезидент могат да работят ефективно в екип“, каза още Румен Радев.

Гледайте представянето на отчета ТУК

Очаквайте подробности

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия