Президентът Радев в Панагюрище: Поклон и вечна памет на героите от април 1876 г.

Румен Радев

"Поклон и вечна памет на героите от април 1876 г. " Това каза президентът Румен Радев по повод тържественото честване на 141 г. от Априлското въстание в Панагюрище.

Президентът отдаде почит пред националното знаме, обходи и поздрави четирите представителни роти от Четвърти артилерийски полк в Асеновград, които са строени на площада. Държавният глава прие почетния строй от командващия зарята майор Недялко Киров.

Честването започна с посрещане на главното знаме на Априлското въстание и изнасяне гирлянда на славата. На тържеството присъстват Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, народни представители, областният управител на Пазарджишка област, кметове на възрожденски градове, общественици, висши военни.

"Тук, на този ден, преди 141 години няколко младежи с цървули и кремъклийки се обявиха за свободни, писмото от Копривщица за тях е зов на съдбата", каза още държавният глава в тържественото си слово.

"След Априлското въстание не остават паметници на български победи, остават костници. Това е въстание на осъзнатата саможертвата в името на свободата, обречен бунт на селяни, даскали, занаятчии и попове. Писателят Георги Марков ще го нарече въстание на поети. Тези луди глави са вечното вдъхновение на нова България", посочи президентът.

"Оттогава измина повече от век, делят ни няколко войни, възходи и катастрофи, несбъднати идеали, но никое поколение не се отрече от тези мъченици на свободата. Те са нашите благородници, които вместо замъци ни завещаха костници. И онзи непокорен, борбен дух, който и днес гори в българското сърце. Априлското въстание е нашата непреходна митология за чистите духом, които с черешови топчета будеха духа на Европа и Русия".

Поклон и вечна памет на героите от април 1876. Да живее България" каза още Радев пред всички присъстващи, след което започна вечерната проверка и тържествената заря.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България