Президентът Радев: Даряването е осъзнат акт на ангажираност към обществото

Даряването е осъзнат акт на ангажираност към развитието на обществото ни, който се възпитава. Затова е важно примерите, които вие давате в ежедневието да бъдат добър образец за подражание и за поведение на младите хора в България. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на церемонията по връчването на тринадесетите годишни награди "Най-голям корпоративен дарител" за 2018 г., на която беше домакин днес.

Държавният глава припомни делото на родолюбивите благодетели от времето на Възраждането и след Освобождението. „Неслучайно един от най-големите дарители от онова време Евлоги Георгиев пише в своето завещание - „И аз, давайки нещо за величието и развитието на своята страна, живея с надеждата днес, че ще мога спокойно да умра“. Ето това е примерът, това е веруюто на тези хора и аз много се радвам, че техните идеали и философия са живи и днес, подчерта президентът.

По думите на Румен Радев не е достатъчно просто да даряваш средства, а следва да влагаш сърцето си и да носиш надежда, да споделяш време, идеи, труд и да правиш обществото по-съпричастно към идеята за по-хуманна, цивилизована и модерна България. Президентът благодари на всички, които са направили своя избор да развиват културата на корпоративната социална отговорност у нас и им пожела да отстояват тези ценности и да продължат да работят за формирането на дарителската среда.

Президентът връчи наградата в категория „Личност, допринесла за развитие на дарителството в България“. Носител на приза е Игнат Канев, управител на благотворителна фондация, носеща неговото име – фондация „Канев“, в която главна роля имат съпругата му Димитрина и двете им дъщери Анна-Мария и Кристина. Наградата беше връчена на представител на неговото семейство.

a20i4472„Игнат Канев е не само носител на философията на дарителството. Той е носител на възрожденския дарителски дух и на духа на строителите на нова България. Когато заедно със съпругата му основават фондация „Канев“ знаят, че го правят не само да даряват, но и да стимулират дарителството и да помагат на България от далечна Канада. Защото както и самият той казва - „Който иска да помага, намира начин“. Тези кратки думи обясняват много за философията на самото дарителство“, заяви Румен Радев.

Тази година на церемонията беше обявена и нова категория „Най-добра програма на местен дарител“, която поставя акцент върху благотворителната подкрепа в местните общности, за да се даде публичност на малките по обем, но със значим принос за местните общности дарителски инвестиции.

В приветствието си държавният глава подчерта, че дарителството има ефект, когато хората на място се убедят, че бизнесът, общината и гражданите работят заедно за общественозначими цели. „Там, където има силна, отговорна и отворена към интересите на гражданите работа, тогава ще видим и тази България, в която искаме да живеем, в която да остават да учат и да работят нашите деца“, категоричен беше президентът.

Конкурсът на Българския дарителски форум отличава компаниите в страната, които реализират обществено значими каузи и инвестират средства, време и доброволен труд на служителите си. Наградите “Най-голям корпоративен дарител“ се връчват в още четири страни от Централна и Източна Европа и насърчават налагането на стандарти за отговорно, ефективно и прозрачно корпоративно дарителство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България