Президентът Радев: Ескалация на кризата в Близкия Изток застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб

Снимка: Пламен Стоименов

Обединихме се около позицията, че ескалация на кризата в Близкия Изток застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб. Съветът счита, че страните трябва да избягват всякакви действия, водещи към ескалация, като положат усилия за провеждане на ефективен диалог и намиране на мирен изход от ситуацията с дипломатически средства. Това каза президентът Румен Радев в изявление след свикания от него Консултативен съвет за национална сигурност във връзка със създалото се напрежение между САЩ и Иран.

„КСНС обсъди развитието на обстановката в региона на Близкия Изток и произтичащите от него среда на сигурност, потенциални рискове и заплахи за България.В съвременния глобализиран и взаимосвързан свят всеки акт на насилие и агресия има потенциал да предизвика последици с непредвиди характер и мащаб. КСНС изрази загриженост във връзка с развитието на ситуацията в Ирак и региона, като отчете нуждата от спешна деескалация на положението“, уточни той.

След заседанието държавата ни излиза с 4 препоръки:

Първо: да се поддържа национална позиция с акцент необходимост от деескалация на напрежението, която да бъде последователно отстоявана.

Второ: службите за сигурност да осъществяват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират всички процеси с риск за заплаха на националната сигурност.

Трето: МВнР да поддържа контакт постоянен с българските граждани и да гарантира тяхната сигурност.

Четвърто: Министерство на отбраната да предприеме мерки за осигуряване на безопасността на български военнослужещи, участващи в мисии и операции зад граница.

При промяна на обстановката ще бъдат взети допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната.

По думите на Радев САЩ и Иран трябва да запазят и договореностите си по Иранското ядрено споразумение.

В срещата взеха участие министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят на парламента Цвета Караянчева, лидерите на БСП и ДПС Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиерът министър на външните работи Екатерина Захариева и др.

Коментари

Задължително поле