Президентът Радев за указа за Гешев: Оттук нататък отговорността е на ВСС

Снимка: Архив

Съдебният съвет носи отговорност пред обществото за оценката на професионалните и етични качества на бъдещия главен прокурор, президентът Румен Радев в родното си село Славяново по повод отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за обвинител номер едно.

„Действията и мотивите ми са изцяло в рамките на моите правомощия. Оттук нататък отговорността е на Висшия съдебен съвет (ВСС). Оценката за професионалните и етични качества на кандидатите и техният избор са изцяло правомощие на ВСС. Негова е и отговорността пред обществото”, подчерта държавният глава.

На въпрос дали при това положение ще сезира Конституционният съд, президентът призова да не се спекулира и заяви, че не желае да влияе с прогнозни действия.

Държавния глава потвърди намерението си да събере на среща представители на парламентарно представените партии, ръководството на ЦИК и органите на реда във връзка с нарушенията на местните избори.

„Над 600 000 недействителни бюлетини, множество сгрешени протоколи от СИК, множество сигнали за купен вот и изчезнали преференции. Това не може да бъде оценка за нормалното провеждане на един изборен процес. Всичко това ерозира доверието в изборите и отблъсква гражданите от урните. От това страда най-вече демокрацията”, заяви Румен Радев.

Държавеният глава обаче не уточни кога ще бъде срещата, тъй като трябва да бъдат събрани достатъчно данни, те да бъдат анализирани, за да може да има и рационални предложения.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България