Президентът Радев за F-16: Предложението от американска страна предвижда сериозно орязване на оборудването на самолетите

В предаването "Панорама" по БНТ президентът Румен Радев отправи сериозни критики към правителството във връзка с подготвяната сделка за покупка на изтребител F-16 от САЩ. Според държавният глава последното предложение от американска страна предвижда сериозно намаляване на бойните възможности на изтребителите, които България ще закупи.

Румен Радев смята, че F-16 е изключително модерен самолет, с много големи бойни способности. Предложението от американска страна обаче предвижда сериозно орязване на оборудването на самолетите, които ще закупим от САЩ.

"След опорочената процедура за избор, с мотив - малко на брой, скъпи, но с големи възможности самолети, сега се движим към малко на брой, все още скъпи, но с жестоко орязани способности самолети", коментира държавният глава.

Американците няма да финансират изграждането на оперативно летище, а необходимите разходи за "Граф Игнатиево" ще бъдат изцяло за наша сметка, предупреди президентът. Бойните машини ще бъдат оборудвани със символичен брой ракети въздух-въздух.

"Високоточните оръжия за действия по наземна цел, т.е. основен мотив многоцелеви способности, се е изпарил, няма нито един високоточен боеприпас, само няколко и то символично на брой свободно падащи бомби, които се хвърляха Втората световна война", заявъ президентът.

Българското правителство не е подготвено по отношение на американското законодателство и проявява наивност и непознаване на програмата за продажби на военна техника в чужбина, допълни президентът Радев. Според него накрая сделката ще бъде на гърба на военните летци и техници, които ще трябва да изпълняват бойни задачи с неподходящо оборудване, и на българския народ, който ще плати за новите самолети, без да получи адекватна защита.

В коментар по вътрешнополитически теми Румен Радев поясни защо Корнелия Нинова е единственият партиен лидер, който е получил публична подкрепа от президента.

"Всяка една опозиция е жизнено важна за демокрацията във всяка държава. При утвърждаващия се авторитаризъм в България е жизненоважно да имаме силна опозиция", каза още Радев.

Субсидиите за партиите трябва да се намалят, предвид бедността в България, но тя не може да бъде и прекалено ниска, коментира Румен Радев един от основните политически сюжети през последните седмици.

Коментари

Задължително поле