Фандъкова даде на прокуратурата „Чистота Искър“ заради сериозни нарушения

Борисов посети Икономическата зона София-Божурище, подкара електрокар (ВИДЕО)

Служители на МВР са били арестувани за продажба на наркотици

Съдът задържа под стража обвинените от Специализираната прокуратура лица за участие в група за нелегален трафик на мигранти

Премиерът Борисов се срещна с генералния директор на ОЛАФ Виле Итала

Петя Дикова, Илиян Любомиров и синът им с първа обща снимка

Йорданка Фандъкова: Искам да спра презастрояването в столицата

Полицията в Германия е арестувала мъж във връзка с терористичния атентат в Париж през 2015 г.

Разследват кражба на 1860 лева, компютър и документи от служебна кола в Търново

Злосторник наряза 12 гуми на автомобили в двор на фирма в Елена

ЗК „Лев Инс“ отговори на обвиненията за застрахователна измама с футболен клуб „Палермо“ Ето какво гласи официалното становище на компанията по казуса.

Кобилкина заведе мъжа си в Русия

Петима задържани при мащабна спецакция на ГДБОП в Лясковец Градът е окопиран от жандармерия, операцията е срещу лихвари

Наум Шопов и Теа очакват бебе

Почина актьорът Макс Райт, изиграл Уили Танер в сериала „Алф“

Президентът Радев пред ТАСС: С президента Путин споделяме очакването за материализирането на диалога между България и Русия

Убеден съм, че икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да се развива, независимо от санкции и контрасанкции – така както го развиват нашите западни партньори. Особено в енергийната сфера, при спазване на важни принципи като конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките и – особено важно за България – на изгодна цена. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за Информационната агенция на Русия ТАСС по повод предстоящото си работно посещение в Руската федерация за участие в Международния икономически форум в Санкт Петербург. Интервюто е подробно преразказано от пресслужбата:

По думите на държавния глава икономическият форум в Санкт Петербург се утвърждава като една от водещите в света платформи за обмен на идеи в областта на икономиката и политиката. „Уникалното географско и културно положение на България на стика между различни култури я правят интересен партньор. Вярвам, че това ще се осъзнава от все по-широк кръг политици и предприемачи. Най-активните вече са в България“, коментира Румен Радев.

Президентът посочи, че още в първия ден на визитата си ще се срещне с президента на Руската федерация Владимир Путин, с когото през 2018 г. възстановиха диалога между България и Русия на най-високо равнище след десетилетно прекъсване. „Този диалог трябва да се материализира от правителствата. Мисля, че с президента Путин споделяме това очакване“, призова държавният глава и отбеляза, че втората среща на двамата в рамките на такъв къс срок внася нова динамика в двустранните отношения.

Русия е сред най-значимите външноикономически партньори на България в сферата на туризма, строителството, хранително-вкусовата промишленост и с ключово значение за доставката на енергийни ресурси. Страната ни внася руски енергийни продукти за милиарди левове и този внос формира основната част от двустранния стокообмен, отбеляза Румен Радев.

„Имаме добро сътрудничество в сферата на транзита на руски природен газ през България. В момента изграждаме капацитет за допълнително получаване и разпределяне на руски газ и газ от други източници през наша територия“, заяви Румен Радев в отговор на въпрос за перспективата за продължаване на трасето на сегашния газопровод „Турски поток“ през България.

По думите на президента, страната ни има добре развита газопреносна система, която е в процес на разширяване, а газовите връзки със съседните държави ще осигурят достъпа на руски газ до Централна Европа. Преди броени дни бе направена и първа копка на новия интерконектор с Гърция и България очаква да приеме газ и от „Турски поток“. „Що се отнася до перспективите, неведнъж съм заявявал, че най-сигурният, най-надеждният, а и най-евтиният път е директният. Затова логичният избор за увеличаване на преноса на руски газ през Черно море е това да става с газопровод до България“, е позицията на държавния глава.

Според президента, проектът АЕЦ „Белене“ е неизбежен – в него вече са вложени 3 млрд. лева, средства на българските данъкоплатци, а развиващата се индустрия ще има нужда от сигурна енергия. За неговата реализация, обаче, са необходими ясни юридически, времеви и ценови рамки. „Процедурата за избор на стратегически инвеститор за новия АЕЦ бе обявена официално на 22 май и то в официалния вестник на Европейския съюз. В следващите 90 дни желаещите да изградят втората ни атомна централа могат да го заявят. Цялата процедура трябва да приключи до една година и на 22 май 2020 г. да е ясно кой ще изгражда АЕЦ „Белене““, посочи Румен Радев.

Помолен да определи двустранните отношения по десетобалната скала, президентът подчерта, че отношенията между България и Русия са хилядолетни, а историческата ни връзка е много силна. От България е дошла азбуката, на която днес пише народът на Русия, религията, която той изповядва и богослужебният език. По-късно Русия е пожертвала живота на десетки хиляди свои синове заради свободата на България и българите не са забравили това.

„Вековните исторически връзки са причина за изключителната близост между нашите народи, която е устояла на всички превратности на времето и политиката. Затова аз не бих се наел да вкарам тези дълбоко емоционални отношения в таблиците на цифрите“, заяви Румен Радев. Дълг на днешните политици е да градят нашите отношения върху солидната историческа основа и да не робуват на мимолетни идеологически влияния, добави президентът.

Запитан какво пречи на отмяната на режима на санкции, наложени от ЕС и Руската федерация, Румен Радев посочи, че условията за отмяна на санкциите, формулирани от Съвета на ЕС, са свързани с пълното изпълнение на споразуменията от Минск както от Русия, така и от Украйна. „Постигането на напредък по това условие е в интерес както на ЕС, така и на Русия“, подчерта държавният глава.

„Считам за погрешна парадигмата за гарантиране на сигурността на една държава за сметка на сигурността на друга държава. Такава формула води до нестабилност, недоверие и поражда рискове“, заяви Румен Радев в отговор на въпрос дали Русия действително представлява заплаха за сигурността на Европа, в това число и за България, и против кого е насочено разширението на НАТО.

„Членството на страните от Западните Балкани в НАТО, което България подкрепя, цели да се овладее конфликтния потенциал в нашия сложен регион“, посочи Румен Радев и добави, че присъединяването на Република Северна Македония към НАТО няма как да е заплаха за някого.

„Убеден застъпник съм за свалянето на напрежението между НАТО и Русия и възстановяването на пълноценния диалог по въпросите на сигурността. Изграждането на повече доверие би превъзмогнало много от опасенията, които съществуват сега“, подчерта още президентът.

Запитан дали ще се продължи сътрудничестото на България с Русия в областта на авиацията и отбраната, Румен Радев посочи, че дълги години Въоръжените ни сили, в частност авиацията, бяха пренебрегвани за сметка на други важни сектори от обществения живот. Това е дало отражение и на процесите по въвеждане на нови образци въоръжение и техника. „Надявам се, че тези негативни тенденции са минало и като доказателство за това, мога да посоча стартиралите проекти за превъоръжаване на Българската армия. Естествено, в авиацията е един от водещите проекти“, коментира държавният глава.

По думите му отделените средства от българското правителство са недостатъчни за финансиране на цялостно превъоръжаване на Въоръжените сили, а това налага взаимноизгодно сътрудничество с Русия за поддържане на наличното ни въоръжение. В процеса на придобиване на нова техника по стартиралите проекти, ще е необходимо технологично време за усвояването й, през което трябва да се поддържа съществуващото въоръжение и техника и авиацията няма да бъде изключение от тези процеси, заяви още в интервюто си за ТАСС държавният глава Румен Радев.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. тоя слабоумник да вземе речник и прочете какво означава санкция… после да види къде членуваме и пак да пусне латерната на евроатлантизЪма си…

 2. Какво ще развиваш ве лётчик? Ние с Македония по голям износ имаме. Какви газове те напъват?

 3. Форум от българи за омразни сънародници каза:

  Пишеш коментар. Изпращаш – НЯМА ГО. (след 2 мин.) Изпращаш отново – НЯМА ГО. (след 10 мин.) изпращаш отново – ПАК ГО НЯМА. Изпращаш го отново и получаваш „Коментирате ПРЕКАЛЕНО БЪРЗО.“ И се сещаш, че си във форум правен от българи за омразни сънародници.

 4. Да ама на кормилото е подлога на краварите, не забравяйте как бойко се фали, че спрял три енергийни проекта с Русия, за да докаже, че е лоялен на САЩ.

 5. Запознай те се с историята на Чернобил моля
  За да бъде по ефирно прътите на реактора са направени от графит
  А-35 е стоп бутона в реакторите ,само че не работи защото е по евтино прътите да са направени от графит ,и при стопирането ма реактора наместо той да спре да работи той избухва
  Е то това е истината за руските реактори , някой си сериожа да икономиса ще ни направи и на нас такъв реактор и после България малка няма да я има

  1. Ти ядрен физик ли си или се изживяваш като такъв?! Я иди на лекар да те прегледа!

 6. Вън руските мекерета от България! Пък ако ще едно от тях да е президентът Р.Радев!
  Този всезнайко не знае ли, че България е дала не богослужебния език на Русия, а старобългарският език, на който днес в България се пее в църквите. И старобългарският език днес е 40% от говоримия тъй наречен руски език!

 7. „Кирил“ е добре да не се тревожи за България, да си гледа Венецуела. Плюс това, след като е неграмотник в областта на ядрената енергетика, нека повече да се труди чете, не да пише ! Дарвин е казал че труда е превърнал маймуната в човек. Катализаторите с които се намалява ядрената реакция навсякъде са от графит! Не са от дърво, както главите на някои хора. А ако операторът в зловещата нощ ги е вдигнал повече, за да произведе повече електроенергия и да преизпълни плана, а след това процесът е станал неуправляем и той не е могъл да ги върне обратно-това си е чиста човешка грешка довела до взрива. Какво пишат американците, какъв ядрен взрив има в тяхната пропагандна информация, как се лъжат евтините глави и как се правят касови филми-това е отделен въпрос. Истината не е интересна, хората се впечатляват от ефектната лъжа.

 8. БОГОСЛУЖЕНИЕТО В КАТЕДРАЛА АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ
  СЕ ИЭВЪРШВА НА ЦЪРКОВНО СЛАВЯНСКИ ЕЭИК

  УРААА

  …ама като го слушам…СИ Е РУСКИ…
  …пич, не се раэстройвай…

  1. Малоумнико, няма такъв език „църковно-славянски“! Това е старобългарският език, постепенно видоизменил се да съвременния български език. В ония ранни години на какъвто език се е говорело сред българите(днешният старобългарски език), на същия език се е пеело и в църквите. Този език е достигнал до Московията чрез религията, предадена им от българите и днес е почти половината от съвременния руски език! Днес на старобългарски език се пее само в църквите в България! Славянски език, църковно-славянски език са само в продажните мозъци на проруските мекерета като теб!

 9. Драги ОНОДОРЕЦ, от ОНДОРСКИТЕ тюркски племена,
  ТВОЯТ ОНОДОРСКИ ЕЭИК НЯМА НИЩО ОБЩО

  СЪС ЦЪРКОВНО СЛЯВЯНСКИЯТ ЕЭИК

  ПОЭДРАВИ ОТ КАТЕДРАЛАТА

  А Л Е К С А Н Д Ъ Р Н Е В С К И

  УРААА

 10. Драги ОНОДОРЕЦ, от ОНДОРСКИТЕ тюркски племена,
  ТВОЯТ ОНОДОРСКИ ЕЭИК НЯМА НИЩО ОБЩО

  СЪС ЦЪРКОВНО СЛЯВЯНСКИЯТ ЕЭИК

  ПОЭДРАВИ ОТ КАТЕДРАЛАТА

  А Л Е К С А Н Д Ъ Р Н Е В С К И

  УРААА

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.