На 19 януари 2019 да почерпят

Ивайло Калфин: Стратегическите решения в България се взимат само отвън или под чужд натиск

Експерт: Брекзит без споразумение няма да се отрази съществено у нас

Милиони пароли изтекоха в мрежата – вижте дали сте засегнати

Анкара заяви, че ще защитава „турското малцинство“ в Западна Тракия

ЕК призова Лондон да проведе евровот Найджъл Фарадж вече готви предизборна кампания

Макрон проведе втора среща от дебата за „жълтите жилетки“

Никълъс Холт ще играе Толкин в биографичния филм за писателя

Тръмп прие пратеника на Пхенян

10 години затвор за турски съдия с награда за човешки права от Европарламента

Китай предложил да увеличи внoса от САЩ до обем от 1 трлн. долара

Откриха труп на възрастна жена във Враца

Сириец държал мрежа за плащания на терористи у нас (обзор) 43-ма арестувани за участие в древната система за парични трансфери “хавала”

Берлускони се кандидатира за ЕП

Една трета от работещите у нас получават месечни бонуси

Президентът Радев: КСНС не постигна съгласие за новия антикорупционен орган

КСНС не успя да постигне съгласие относно ролята и функциите на бъдещия антикорупционен орган, както и относно принципите за назначаване на неговото ръководство, заяви президентът Румен Радев след края на заседанието на съвета.

Проведохме КСНС по приоритетна за обществото ни тема – противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Целта на настоящия съвет бе да търсим съгласие около принципни решения за ефективна борба с корупцията. Участниците се обединиха около констатацията, че резултатите от борбата с корупцията по високите етажи на властта са ниски поради несъвършенства в законодателството в институционална рамка и поради липсата на обособена структура с ясни правомощия и капацитет за ефективна борба с корупцията, поясни Радев.

Президентът заяви, че членовете на КСНС са се обединили около следните предложения: да приемат промени в Наказателния кодекс относно корупционните престъпления не само в държавния, а и в частния сектор, НС да разгледа и приеме закон за борба с корупцията и той да регламентира всеобхватни мерки, включващи превенция и отнемане на незаконно придобито имущество и своевременното разкриване разследване на престъпления, свързани с корупционни прояви на лица, заемащи или заемали висши публични длъжности.

Хиляди българи работят извън държавата, прогонени са именно от корупцията. Силно се надявам че българският парламент ще подходи към противодействието на корупцията, допълни президентът.

 

Пълният текст на изявлението на президента Румен Радев:

Уважаеми дами и господа,

Днес проведохме Консултативен съвет за национална сигурност по приоритетна за обществото ни тема – противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Целта на настоящия съвет бе да търсим съгласие около принципи и решения за ефективна борба с корупцията.

Участниците се обединиха около констатацията, че резултатите от борбата с корупцията по високите етажи на властта са ниски поради несъвършенства в законодателството, в институционалната рамка и поради липсата на обособена структура с ясни правомощия и капацитет за ефективна борба с корупцията.

Постигнато бе съгласие по основните насоки в работата на държавните институции за ефективно противодействие на корупцията сред лицата, заемащи или заемали висши публични длъжности, които да гарантират: първо, прилагане на комплексен подход, който наред с превенцията, да се фокусира и върху разкриването, разследването и реализирането на наказателна отговорност.

Второ, нормативна база, която да обхваща всички аспекти на превенцията, противодействието и борбата с корупцията.

Трето, ефективни институции и механизми, както за превенция и пресичане на корупционни практики, така и за своевременно разкриване и разследване на корупционни престъпления.

И, четвърто, независимост на органите за превенция и противодействие на корупцията от проверяваните и разследваните лица.

Членовете на КСНС се обединиха около следните предложения към изпълнителната и законодателната власт – първо, да приемат промени в Наказателния кодекс относно корупционните престъпления, за да бъдат обхванати адекватно проявните форми на корупция, не само в публичния, но и в частния сектор. Второ, Народното събрание да разгледа и приема закон за противодействие на корупцията. Трето, новият закон да регламентира всеобхватни мерки, включващи превенцията, отнемането на незаконно придобито имущество и своевременното разкриване и разследване на престъпления, свързани с корупционни прояви на лица, заемащи или заемали висши публични длъжности.

Съветът не успя да постигне съгласие относно ролята и функциите на бъдещия антикорупционен орган, както и относно принципите за назначаване на неговото ръководство и контрол на действията на този орган. Предложих още две точки към така вече обединените предложения, които съдържаха моето виждане за всеобхватни и ефективни мерки за противодействие на корупцията. Съответно в дебатите и в гласуванията те не бяха приети.

Искам още веднъж да подчертая своето виждане, че наистина е необходим независим разследващ орган, който да подпомага и да разкрива, пресича и разследва корупционни схеми, да работи за реализирането на наказателна отговорност, защото дълбоко в себе си не вярвам, че корупцията може да бъде преборена само с имуществени декларации и борбата с нея да се задоволява с мерки за превенция. Разбира се, те са важни, но тук говорим за всеобхватност и са необходими и много други неща. Сега въпросът, естествено, е в ръцете на българския парламент, на нашите народни представители и предстои да видим доколко техните решения ще отчетат днешното заседание и високите обществени очаквания за резултати в тази дейност.

Искам да обърна внимание и на още един факт, касаещ работата на КСНС, защото този от 30 май наистина е добър пример за прецедент. На него имаше смислен дебат по въпросите за националната сигурност. Беше постигнат наистина един много добър консенсус по редица конкретни мерки, но те и до сега не са претворени в политики и решения. В уважаващите себе си държави политиците са тези, които изискват от военните да имат способности, за да отстояват суверенитета, не обратното. И затова, наистина, уважавайки този КСНС и запазвайки неговата роля и място в обществения дебат, следващи такива съвети на тема Национална сигурност ще има, когато видим реални стъпки в изпълнение на решенията на предишния. Надявам се решенията на този съвет, приети с консенсус, да бъдат отчетени. Преди седмица имах повод да кажа, че корупцията ощетява и унижава пряко или косвено всеки български гражданин. Тя уврежда облика на България, покварява моралния климат, обезсърчава хората, отказва инвеститорите и минира бъдещето на държавата. Хиляди българи работят зад граница, далеч от семействата си, прогонени и демотивирани, тъкмо от корупцията у нас. Затова борбата с нея изисква незабавни, решителни, всеобхватни и ефективни мерки.

Искам да благодаря на участниците в днешното заседание за задълбочените дебати и силно се надявам, че българският парламент ще подходи към противодействието на корупцията, осъзнавайки мащаба на проблема и надмогвайки конюнктурните лични и партийни интереси в името на България.

Благодаря Ви!

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. Извинете г-н президент докажете, че сте
  президент на целия български народ а не
  само на БСП-то. До сега сте доказали, че
  сте истински борец за власт!!!

 2. Грешите г-н президент, българите са без род и
  родина от подаряването на власт на комунис-
  тите от съветските щикове. Милиони българи
  се стремяха да избягат от вашия рай. Задържах-
  те ни с телени огради. Бяхме в затвор. Границата
  прескачаха само хората на партията Ви. Но много
  от тях останаха ввонвщив капитализъм. Нарекох-
  те ги невъзвращенци, защото бяха ваши хора!!!
  Какво ли би станало ако не бяхме в затвор….

 3. какъв антикорупционен орган, какви 5 лв ? отново дежурното празноговорене на престъпната шайка, която ни ограбва вече 30 години ! в конституцията и в НК е регламентирано кой може да разследва и да повдига обвинения за кражби, рекет, изнудване, присвояване etc., а всички опити за кризисен PR на шайката не са нищо друго, освен харчене на парите на данъкоплатците за сеир на простите…

 4. На калпава ракета космоса и пречи!Просто не искат антикорупционен закон,или да е такъв,че да има вратички да се измъкват.Ето искат ръководния орган да е в парламента или да вкарът вълкът в кошарата при суджуците

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.