Разкриха убийство на милионерка в Пловдив Екзекуцията поръчал синът на жертвата, който вече е покойник

ЮНЕСКО ще подкрепи създаването в България на Международен институт за устойчиви технологии с апаратура от ЦЕРН

Оставиха за постоянно в ареста мъжа, който опита да убие бившата си съпруга в Шумен

Министър Банов игра шах с кмета на Котел преди да оповести школски ремонти за 3,8 млн. лева

Маникюр прави бюлетината недействителна Ако сгрешите, получавате втора

Доц. Антоний Филипов: Нараняването няма да попречи на Биляна да се състезава

Марин льо Пен ще връща почти 300 000 евро на Европейския парламент

Удариха шампанско в борда на новия кораб, построен в „МТГ-Делфин“ Драгата е трета поръчка на холандска фирма

Вижте верните отговори от днешните матури

Тръгна процесът срещу Румен Овчаров Отхвърлено бе искането на защитата за връщане на обвинителния акт

Министър Петков: Над 50 700 души получават целогодишно топъл обяд

Военни командоси от България и Гърция проведоха съвместно учение на Чешнегирово

Задържаха приближена на Цветан Василев

Жилищните заеми нарастват най-бързо Банките са затегнали условията за отпускане на финансиране

Президентът Радев към папа Франциск: С най-топли чувства ви посреща един открит и добросърдечен народ Българското общество не търпи расизъм и ксенофобия, каза държавният глава

Ваше Светейшество, днес с най-топли чувства Ви посреща един открит и добросърдечен народ. Народът на една от най-старите християнски държави, приел Христовата вяра преди 12 века. Това каза президентът Румен Радев след церемонията по посрещането на папа Франциск на „Дондуков“ 2.

Нашата история е наситена с войни и страдания. Затова знаем цената на мира и знаем, че този мир е траен, само когато тържествуват хуманизмът и толерантността между различни религии, етноси и народи, защото българското общество не търпи расизъм и ксенофобия, каза Радев.

Само на метри оттук съжителстват мирно от векове православен храм, джамия, католическа църква и синагога, посочи президентът.

Днес, когато омразата и ксенофобията се завръщат в Европа, ние си спомняме за великата мисия на Светите равноапостоли Кирил и Методий – да отстоят правото на всеки народ да слави Бога на своя език, каза още Радев.

Цялото изявление на президента Румен Радев след срещата му с Негово Светейшество папа Франциск:

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства,

Уважаеми представители на държавните институции,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми представители на религиозните общности,

Уважаеми дами и господа,

Скъпи сънародници,

Позволете ми най-сърдечно да приветствам Негово Светейшество папа Франциск по случай неговото официално посещение в Република България.

Ваше Светейшество, днес с най-топли чувства Ви посреща един открит и добросърдечен народ. Народът на една от най-старите християнски държави, приел Христовата вяра преди 12 века. Народ, преодолял всички предизвикателства, превратности и изпитания, благодарение на своите морални и духовни добродетели, на църквата и кирилицата, на вярата и знанието.

Мотото на Вашето Апостолическо пътуване е „Мир на Земята“. Този призив ще отекне в целия свят и то от българската столица, която носи името на Божията Премъдрост. Нашата история е наситена с войни и страдания. Затова знаем цената на мира и знаем, че този мир е траен, само когато тържествуват хуманизмът и толерантността между различни религии, етноси и народи, защото българското общество не търпи расизъм и ксенофобия. Само на метри оттук съжителстват мирно от векове православен храм, джамия, католическа църква и синагога.

Във Вашето Великденско послание призовахте „да изграждаме мостове, а не стени”. Това е мисията на нашето време, защото стени се издигат лесно, но мостове се градят трудно. И ако в многовековните отношенията между България и Ватикана доминират добрата воля и взаимното уважение, заслугата е на „майсторите на мостове“.

В базиликата „Санта Мария Маджоре” през ІХ век папа Адриан ІІ освети българските писмена. В базиликата „Сан Клементе” почива св. Константин-Кирил Философ. Това са свети места за всеки българин. Вече 44 г. епископът на Рим приема българска делегация на 24 май в знак на почит към Светите равноапостоли Кирил и Методий – първоучители на славянския свят и съпокровители на Европа. Българската писменост е вградена в основите на европейската и световна цивилизация и е стожер на нашата идентичност.

Дълбоко в нашата родова памет са съхранени спомените за унията на цар Калоян с Римската църква, за битката при Варна през 1444 г., за застъпничеството на Римската курия за българите след жестокото потушаване на Априлското въстание през 1876 г., за медицинската помощ при последвалата Руско-турската освободителна война. Светъл е споменът от времената, когато Анджело Ронкали – папа Йоан ХХІІІ, наричан от някои „Българския папа“, пребивава десетилетие като Апостолически визитатор и делегат в София.

Днес, когато омразата и ксенофобията се завръщат в Европа, ние си спомняме за великата мисия на Светите равноапостоли Кирил и Методий – да отстоят правото на всеки народ да слави Бога на своя език. Дълбокият смисъл на техния урок е, че езиковите и културни различия не са пречка народите да живеят в мир и да изповядват общи ценности.

Ваше Светейшество, Вашето посещение в Република България е едно от най-значимите събития в нашата нова история, защото споделяме общи грижи и тревоги – грижата за опазването на мира и тревогите за съдбата на милиони човешки същества, захвърлени на произвол и обречени на преследване, унижение, бедност, робство, сегрегация и терор.

Искреността и дълбокият емоционален заряд в нашите отношения ми дават увереност, че общата ни загриженост е основата, върху която хуманно мислещите хора могат заедно да постигнат своите общи, благородни стремежи за доброто на всички. Вашето посещение, Ваше Светейшество, е свидетелство за обичта Ви към българския народ и вярата в България за изграждането на един по-мирен, по-справедлив и по-човечен свят.

Добре дошли в България, Ваше Светейшество.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Матей 23 Библия

  Тогава Исус заговори на народа и на учениците Си:

  9 И никого на земята недейте нарича свой отец, защото Един е вашият Отец – Небесният…

 2. Много силна реч на нашия президент ! Блестеше със стил, точност и убедителност.

 3. Да се извини за милионите разпънати на кръста по времето на римската империя.
  Да върне четвъртата Божия заповед. Да не се прави на гламав.
  Да раздаде милиардите събрани в банката на ватикана. Христос не е имал банка.

  1. Защо какво му е на деня? Да не дошъл Господ лично на посещение при Радев? Кой е този папа и кой го е поставил на този пост ? Шепа римски педофили! Не сме длъжни да целуваме ръцете на педофилите от Ватикан!

    1. Е, не всички смятат, че животът е целуване на пишки… пий си хапчетатата и намажи устата с антибиотик преди пак да идеш на козяк.

 4. В 21 век не лъжете хората с религии !
  Това са врели некипелели рълни глупости на търкала.
  Не ни трябват вашите лъжи ! Взимайте си религиите и се разкарайте от живота ни !
  Разграбването на ресурсите не може да скриете с религии !

 5. Эа съжаление, матрялът
  е скрит, от элоба покрит,

  пълэи като влечуго,
  и не прави друго

  наместо да се вдигне
  НА БОРБА ЭА ПРАВДА,
  ДА НЯМА БЕДНОСТ,
  И ЭА СВОБОДА

  Уви, няма приэнаци
  да се стори това…!!!

  … лошо, свинчета такива…

 6. Радев лъже. Българското обществo е расистко и ксенофобско до мозъка на костите. Това е от дълбоката му простотия. Човек деградира ако живее в това общество.

  1. Ц. Говори за се6е си.
   Ако бяхме нетолерантни, боклуците кат соломон паси щяха да висят по стълбовете.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.